Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR, suspecteaza bancile ca au trisat din nou cu restructurarea creditelor neperformante, pentru a obtine profituri record

Autor:

Bancherul.ro
2015-11-22 23:25

Inspectorii din cadrul directiei de supraveghere a BNR au luat la puricat creditele restructurate de banci in trimestrul trei din acest an, dupa ce seful lor, Nicolae Cinteza (foto), a observat ca volumul de provizioane a scazut substantial, fara sa existe multe credite neperformante scoase in afara bilanturilor sau vandute recuperatorilor, astfel ca bancile au raportat cel mai mare profit de dupa criza, in valoare de 2,2 miliarde lei la finalul lunii septembrie.

Trebuie mentionat aici ca profitul record al sistemului bancar se datoreaza in mare parte castigului realizat de Banca Transilvania in urma preluarii Volksbank, care s-a ridicat la 1,5 miliarde lei (vezi aici detalii).

Cinteza precizeaza insa ca nu se asteapta ca in urma verificarilor sa gaseasca mari probleme in modul de aprobare a restructurarilor, astfel ca profitul bancilor nu va scadea foarte mult la finalul anului, fata de cel raportat in septembrie.

„E prima oara dupa multi ani cand se inregistreaza un profit care, zic eu, se va mentine si la finalul anului, dar cat de mare va fi vom vedea in luna decembrie, in raport de provizioanele care vor fi facute”, a spus Cinteza, la seminarul EU-Cofile de la Sinaia.

[1]

Provizioanele IFRS calculate de banci pentru riscul de nerambursare a imprumuturilor au scazut substantial in al treilea trimestru al anului, cu 7,2 miliarde lei (28%), de la 25,1 miliarde lei in iunie la 17,8 miliarde lei in septembrie.

Provizioanele RAS, calculate dupa normele impuse de BNR, au scazut insa mult mai putin, cu doar 1 miliard de lei (3,3%). De unde se poate trage concluzia ca banca centrala este mult mai prudenta decat bancile cu privire la potentialele pierderi din credite, conform analizei realizata de Bancherul.ro pe baza datelor BNR.

„Vor mai fi insa niste provizioane care vor trebui sa fie inregistrate in trimestrul patru din acest an, si o sa va spun de ce. Personal am o suspiciune determinata de faptul ca provizioanele pe IFRS au scazut, scoateri de credite in afara bilanturilor n-am prea vazut ca sa justifice scaderea de provizioane, vanzari de credite, cel putin in trimestrul trei, n-au prea fost, astfel ca o mare parte din scaderea de provizioane se regaseste in cresterea profitului. Si in ce conditii se putea face asta? In conditiile in care stocul de credite a suferit restructurari si refinantari masive. Presiunea pusa de actionari asupra bancilor ca sa faca profit e posibil sa-i fi determinat pe acestia sa accepte restructurari care in foarte multe situatii poate nu le-ar fi acceptat. Si acesta a fost motivul pentru care, pentru luna iunie si septembrie, am cerut bancilor sa ne trimita un inventar al tuturor creditelor restructurate, cu un istoric incepand de la acordare pana la 30 septembrie”, a spus Cinteza.

El a precizat ca soldul creditelor restructurate in total credite era de 11% la 30 septembrie, echivalentul a 24,9 miliarde de lei, mai multe cu aproximativ 2 miliarde lei fata de luna iunie.

„Mi-e teama ca vom gasi si situatii de genul celor pe care le-am gasit data trecuta: credite cu 20 de restructurari, fara ca intre restructurari sa se incaseze macar dobanda aferenta sumelor respective”, a adaugat seful restructurarii bancilor.

Declaratiile complete ale lui Nicolae Cinteza, in CLUBUL BANCHERILOR

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii