Nationalizarea fondurilor private de pensii: ASF si sindicatele se opun, spunand ca fondurile trebuie sa investeasca mai mult in economie decat in titluri de stat

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-22 12:17

In contextul discutiilor privind o posibila nationalizare a fondurilor private de pensii, asa cum au facut Ungaria si Polonia, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si sindicatul Cartel Alfa sunt de parare ca, dimpotriva, fondurile ar trebuie stimulate pentru a investi si mai mult in economie, prin majorarea detinerilor in actiuni la Bursa sau in obligatiuni corporative.

In prezent, aproape 70% din activele fondurilor de pensii sunt in titluri de stat, 15% in actiuni listate la Bursa si doar 4% in obligatiuni corporative.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) au ajuns, împreună, la active nete în administrare în valoare totală de aproape 17,5 mld. RON (4 mld. EUR) la mijlocul anului 2014. Beneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de români (conturi individuale). (vezi aici detalii)

ASF: Vrem sa revizuim politica de investitii a fondurilor de pensii

“ASF intenționează să revizuiască politica de investiții a fondurilor de pensii, pentru a le crea cadrul direcționării unor procente mai importante din portofolii spre investiții directe în economie (în sensul creșterii ponderii deținerilor de instrumente financiare, precum acțiuni listate și obligațiuni corporative)”, a anuntat astazi ASF, intr-un comunicat. 

ASF mai precizeaza urmatoarele:

Potrivit datelor centralizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, fondurile de pensii private au investiții de 2,73 miliarde lei în companii listate la Bursa de Valori București (inclusiv companii financiar bancare).

Fondurile de pensii private au participații la toate companiile care au făcut obiectul ofertelor publice primare derulate de către statul român (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrând în topul acționarilor acestora.

Investițiile directe în economie realizate prin intermediul listărilor depășesc valoarea de 675 milioane de lei și au reprezentat 19,47% din cererea internă de emisiuni de acțiuni și obligațiuni ale companiilor de stat care au dorit să atragă capital pentru dezvoltare.

Achizițiile fondurilor de pensii includ:

– participații de 20,59% din acțiunile oferite de Nuclearelectrica, în valoare de 58,5 milioane lei;
– participații de 22,8% din numărul acțiunilor Romgaz listate la BVB, în valoare de 252,7 milioane lei;
– participații de 18,64% din numărul acțiunilor Electrica listate la BVB, în valoare de 291 milioane lei;
– participații reprezentând 8,24% din totalul acțiunilor care au făcut obiectul ofertei publice secundare a Transgaz, în valoare de 26 milioane lei;
– participații reprezentând 23,7% din numărul de obligațiuni emise de către Transelectrica, în valoare de 47 milioane lei.

La data de 30 iunie 2014, fondurile de pensii private dețineau investiții de 957 milioane lei în companii de importanță națională (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participațiile în companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzând companiile financiar-bancare).

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% în acționariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice și dețineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori București (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%).

La data de 31 martie 2014, fondurile private de pensii administrau active de 15,7 miliarde de lei (2,36% din PIB).

Fondurile de pensii din Pilonul II administrau active de 14,84 miliarde lei, la data de 31 martie 2014. Structura portofoliilor după principalele clase de instrumente financiare este următoarea:

– titluri de stat: 67,51%
– acțiuni: 15,65%
– depozite bancare: 7,07%
– obligațiuni corporative: 4,33%
– titluri de participare OPCVM: 3,08%

Fondurile de pensii din Pilonul III administrau active de 845,2 milioane lei, la data de 31 martie 2014.

Structura portofoliilor după principalele clase de instrumente financiare este următoarea:

– titluri de stat: 65,6%
– acțiuni: 18,4%
– depozite bancare: 7,73%
– obligațiuni corporative: 5,1%

Sindicatele nu sunt de acord cu nationalizarea

Sindicalistii de la CNS ”Cartel Afla” au trimis o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Rovana Plumb, in care isi exprima dezacordul cu privire la nationalizarea fondurilor de pensii private.

“În legătură cu propunerea vehiculată privind o posibilă naționalizare a fondurilor private de pensii (Pilonul II), ați afirmat că aceste fonduri nu vor fi naționalizate, ci sprijinite, prin modificarea legislației, să investească nu doar prin cumpărarea titlurilor de stat, ci și în alte zone, precum piața de capital. O analiză și o dezbatere privind evaluarea sistemului de pensii private obligatorii și a impactului acestuia asupra actualilor și viitorilor pensionari, cât și asupra economiei este, desigur, benefică. Discuția, însă, despre o modificare a legislației trebuie să se facă în primul rând cu organizațiile sindicale, în calitate de reprezentanți ai salariaților, cei care alimentează, din veniturile lor, aceste fonduri și ar trebui să fie beneficiarii acestei legi’, se arată în documentul citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Legea 411/2008, care reglementează sistemul de pensii obligatorii administrate privat prevede ca, în termen de trei ani, Guvernul României să propună Parlamentului ‘Legea privind plata pensiilor private’, care ar trebui să reglementeze modul de calcul al pensiei și valoarea de care va beneficia participantul la pensii pilon II.

“Nici până astăzi, după șase ani de la debutul fondurilor de pensii, Guvernul nu a respectat această obligație, de a elabora legea care trebuie să garanteze o rată minimă de rentabilitate a fondurilor de pensii. Din păcate, în lipsa acestei legi, cei peste 5 milioane de participanți la fondurile de pensii obligatorii administrate privat se bucură în continuare de perspectiva beneficiului, la fel ca în cunoscutul proverb cu ‘blana ursului din pădure’. Nu putem vorbi, așadar, despre o schimbare în structura categoriilor de investiții fără reglementarea unei protecții adecvate a fondurilor de pensii. Suntem de acord cu investiții, altele decât în titluri de stat, atâta timp cât acestea sunt făcute responsabil și garantează un nivel minim al pensiei la sfârșitul perioadei de contribuție’, conform scrisorii CNS ‘Cartel Alfa’.

Organizația sindicală precizează, de asemenea, că Executivul ‘trebuie să garanteze un randament al fondurilor care să acopere cel puțin partea din pensia publică pe care salariatul o pierde sau, alternativ, să garanteze conservarea în termeni reali a contribuțiilor plătite de salariat’.

“În privința schemelor la care riscul este integral pe spatele salariaților, guvernul trebuie să intervină pentru crearea de mecanisme de garantare, fără însă a muta încă odată riscul de la privat la stat’, notează CNS ‘Cartel Alfa’.

Conform datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), cele opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns, la sfârșitul primelor șase luni din 2014, la un număr total de 6,16 milioane de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 16,54 miliarde lei.

În ultimul an, activele nete ale Pilonului II și-au menținut ritmul de creștere (+43% fața mijlocul anului 2013), datorită creșterii procentului de contribuție la 4,5% în 2014, dar și grație rezultatelor investiționale obținute de administratori, în beneficiul participanților la fondurile de pensii. Totodată, de la lansare și până în prezent (sfârșitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit în administrare în numele participanților contribuții brute în valoare totala de 13,18 miliarde de lei și au adăugat, prin fructificarea investițiilor, câștiguri nete (de toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei.

Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private obligatorii au obținut în ultimul an un randament mediu de 12,1%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008 — luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Comentarii

Grigore Urechila

CAMATARIA DE LA BCR

Oare cum s-a ajuns aici, la uriasa asta performanta? Prin clauze abuzive si camatarie bancara!!!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: PENSII PRIVATE

Norma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii

BT Pensii administreaza pensii facultative cu 0 comision din contributii

 Pe piața fondurilor de pensii facultative, comisionul are limita maximă de 5% din contribuția la pensie BT Pensii are peste 27.000 de clienți care economisesc prin fondul Pensia Mea... detalii

BRD: fondurile de pensii sunt în siguranță

Clarificări din partea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (SAFPP):"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de... detalii

ASF sustine seminarii de educatie financiara pentru angajatii firmelor

Oportunitățile de învățare și dezvoltare la vârstă adultă sunt, în bună măsură, asociate cu programele puse la dispoziție de către angajatori. Acestea sunt cu atât mai apreciate atunci când reușesc... detalii