Radu Ghetea, seful CEC Bank, este citat astfel intr-un comunicat al bancii transmis astazi: „oferim costuri mult mai avantajoase decat cele maximale prevazute de legislatie (la creditele pentru IMM-uri prin programul guvernamental de garantare a imprumuturilor pentru micile firme, derulat prin FNGCIMM).”
Costurile „mult mai avantajoase” la care se refera Radu Ghetea este dobanda de 2,5% pe an, plus ROBOR la trei luni, fata de dobanda maxima de 3,5% impusa de stat prin OUG 92/2013 privind programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. (Vezi aici detalii)
Problema este ca CEC Bank aplica, pe langa dobanda de 2,5%, si un comision lunar, de 0,04%, perceput la valoarea creditului acordat pe o perioada de pana la 2 ani, comision ce poate parea mic la prima vedere, dar care majoreaza dobanda cu aproape 1 punct procentual.
Astfel, daca transformam acest comision in dobanda anuala, vedem ca, de fapt, „costul mult mai avantajos fata de cel maximal” este chiar foarte apropiat de cel maximal, adica 3,45% si nu 2,5%.
E greu de ghicit ce-i poate face pe bancheri sa fie in continuare necinstiti cu publicul si cu clientii lor, chiar si dupa toate cate s-au intamplat in perioada crizei, cand am vazut ca poate cea mai importanta lectie pe care o putem invata din aceasta perioda este tocmai aceea ca nu trebuie sa-i mintim nici pe clienti si nici bancherii nu trebuie sa se minta singuri.
Din simplul motiv ca toata lumea pierde: clientul nu-si va mai putea plati rata cand va descoperi ca de fapt costul este mai mare decat cel din reclama sau chiar din contractul de credit, iar banca va avea pierderi de pe urma nerambursarii imprumuturilor.
Iata si comunicatul CEC Bank cu privire la acest credit:
CEC Bank ofera acces la finantare cu costuri reduse pentru IMM-uri
Bucuresti, 11.02.2014 – CEC Bank si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au semnat Conventia de Colaborare in cadrul Programului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, dezvoltat in conformitate cu prevederile OUG 92/2013. Conform Conventiei, CEC Bank va beneficia in urmatorii 2 ani de un plafon al garantiilor in valoare de aproximativ 260 milioane lei, prin care clientii IMM vor putea accesa credite de peste 520 milioane lei in conditii avantajoase de costuri si garantare.
IMM-urile cu cel putin 3 ani de la infiintare vor putea contracta de la CEC Bank linii de credit in lei pentru finantarea capitalului de lucru de pana la 5 milioane lei, pe o perioada de cel mult 24 luni, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 12 luni. Facilitatea poate fi garantata de stat prin FNGCIMM intr-un procent de maximum 50% din valoarea creditului. Costurile aferente sunt extrem de avantajoase, fiind compuse din dobanda ROBOR 3M + 2,5% p.a., comision de gestiune in valoare de 0,04% p.a. aplicabil lunar la valoarea initiala a liniei de credit si comision de evaluare a garantiilor.
“Anul 2014 este unul foarte important pentru CEC Bank. De 150 de ani ne bucuram de increderea romanilor, incredere pe care o rasplatim prin produse si servicii de calitate, la costuri si in conditii avantajoase. Am inceput anul in forta, oferind IMM-urilor un produs cu marja de doar 1% aplicata indicelui ROBOR 6M: Creditul de Investitii pentru IMM-uri prin Programul Romano-Elvetian. Continuam acum cu Programul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prin care oferim costuri mult mai avantajoase decat cele maximale prevazute de legislatie. Consolidam, astfel, o oferta completa, variata si premiata de produse si servicii bancare, precum si rolul nostru de partener al dezvoltarii economice a Romaniei“, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.
Practicand dobanzi ce, la indicii actuali, nu depasesc 4% p.a. in cazul creditului acordat prin Programul Romano-Elvetian, respectiv 5% p.a. in cazul creditului acordat conform OUG 92/2013, la care se adauga cea mai extinsa retea de unitati teritoriale si consultanta de specialitate oferita gratuit prin Birourile pentru consiliere IMM-uri si fonduri europene prezente in sucursalele judetene, CEC Bank continua sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantarea necesara consolidarii si dezvoltarii planurilor de afaceri.
Totodata, incepand cu data de 3 februarie 2014, CEC Bank a venit in sprijinul clientilor persoane juridice care au in derulare credite in lei sau care vor sa contracteze astfel de credite, prin reducerea dobanzii de referinta a bancii, denumita Prime Rate (PR), cu 0,80% p.a.
“Prin reducerea dobanzilor la creditele destinate persoanelor juridice, CEC Bank confirma inca o data implicarea activa in sustinerea clientilor prin diminuarea efortului rambursarii angajamentelor lunare, precum si a contractarii de noi finantari“, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank.
Mai multe detalii despre produsele si serviciile bancii pot fi obtinute in orice sucursala CEC Bank, apeland gratuit numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.
Directia Marketing si Comunicare CEC Bank”
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii