Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sugereaza bancilor sa nu reduca dobanzile la depozite, ci doar pe cele la credite, astfel incat sa-si reduca marjele de castig, in contextul in care banca centrala va incepe un ciclu de scadere a dobanzii de politica monetara.
“Dăm un semnal băncilor cum să înceapă şi ele ciclul de reducere. Ele începeau cam aşa. Se uitau în buget şi începeau: a coborât BNR ratele de referinţă coborâm şi noi ratele de dobânzi la depozite. Rata de dobândă la depozitele noastre poate fi asimilată cu rata minimă de dobândă. Noi nu mai dăm 1,25%, am început să dăm 2,25%. Semnalul este clar, şi nu este de vorbire, este de facto (…) Solicităm băncilor să nu se repeadă să înceapă prin coborârea dobânzilor la depozite”, a spus Isărescu.
Consiliul de Administraţie BNR a decis săptămâna trecută să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor.
Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an faţă de 1,25%.
“Ei spun: nu putem să scădem rata minimă la credite de consum, imobiliare (…) sub nivelul acesta pentru că în momentul în care avem un gol de lichiditate ne finanţăm de la Lombard (…) Simbolistica este importantă. Dacă ei zic că Lombard este o dobândă marginală, atunci pe aceasta am coborât-o cu un procent. Decizia noastră este simbolistică şi faptică”, a spus Isărescu.
“Cred că pentru bănci mesajul nostru devine şi mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-şi vor regândi politica de dobânzi şi sper că fiecare, în condiţii concurenţiale, legate de situaţia bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici”, a spus Isarescu.
“Nu există cerere de credit (spun băncile – n.r.). Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite”, a adaugat guvernatorul.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii