Mugur Isarescu se plange ca bancile nu-i dau credite pentru vinarie! Cauza: normele de creditare prea stricte impuse chiar de BNR!

Autor:

Bancherul.ro
2013-07-24 13:06

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a plans astazi, la o conferinta organizata la banca centrala, de faptul ca bancile nu vor sa-i acorde credite pentru vinaria acestuia de la Dragasani, bancherii dand vina chiar pe normele de creditare prea stricte impuse de banca centrala.

“De la vinaria mea stiu ca singurele garantii acceptate de bancheri (pentru credite) sunt cisternele de vin. Vinul nu-l iau, cica dispare. Păi foarte bine, eu am încredere că ţin banii la voi, dar voi chiar nu aveţi deloc o brumă de încredere că nu mă apuc să vând vinuri fără să fug cu el? Ei zic ca au patit-o cu altii, astfel ca nu mai au incredere in produsul finit, ci doar in cisterne. Dar ce face cu ele banca? Le taie, ca pe furnalele Bancorexuli!? L-am intrebat si pe directorul bancii, care a dat vina pe normele BNR?! L-am intrebat apoi si pe Cinteza (directorul supravegherii bancilor din BNR), care spune ca bancile isi fac singure normele de creditare, noi doar le validam.”

Guvernatorul critica bancile pentru faptul ca sunt dispuse sa ia in considerare doar garantiile reale ale firmei (cisternele) si nu capitalizarea acesteia sau cash-flow-ul. “Capitalul firmei la care sunt actionar (Mar SRL) este de 2 ori mai mare decat maximul creditului circulant pe care-l pot lua. Deci chiar daca firma e bine capitalizata, nu stiu de ce, care sunt motivele care determina bancile sa lege creditul de niste cirsterne, adica de partea cea mai putin importanta dintr-o unitate de productie. Nu pământul, chiar dacă via este nouă, nici capacitate productivă, nici cash flow, nici business, numai o garanţie reală relativ dubioasă conteaza pentru banci”, a spus, mai degraba amuzat decat necajit, guvernatorul.

Singurul bancher comercial din grupul de 6 “old boys”, invitati la o conferinta alaturi de Misu Negritoiu, a evitat sa vina cu o replica, pentru a salva onoarea bancilor. Din frica, lasitate sau ce alte motive o avea?

Ba chiar, putin mai tarziu, intrebat ce parere are despe faptul ca bancile vor sa dea credite doar cu garantii din partea statului, Negritoiu i-a luat apararea guvernatorului (cu care schimba, de altfel, si niste “ocheade” peste masa), spunand ca “dupa manual, garantiile materiale ar trebui sa fie ultimele care sa conteze pentru o banca in analiza creditului, primele fiind cele care se pot lichidiza cel mai repede, precum stocul de marfuri”.

Firma Măr SRL, deţinută de Isărescu si sotia sa, are circa 40 de hectare de vie la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. Firma a avut anul trecut un profit net de 471.000 de lei şi o cifră de afaceri de 2,68 milioane lei.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii