Mugur Isarescu: Romania are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Criteriile de convergenta nominala privind inflatia si dobanzile vor fi indeplinite in acceasta vara

Autor:

Bancherul.ro
2014-04-07 19:33

Inflația și dobânzile la moneda națională se vor încadra, în vara acestui an, în limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului “Transformări în economia românească”.

“În sfârșit am intrat în grup, în grupul celor care speră și o convergență nominală și la intrarea în zona euro. Noi ne așteptăm ca la sfârșitul acestei primăveri și în vara acestui an, criteriile de convergență nominală legate de inflație și de ratele de dobândă să fie îndeplinite. Nu este mesajul nostru că vom sări în a afirma că peste câțiva ani intrăm în zona euro. Intrăm când suntem pregătiți. Aceasta este o decizie politică. Dar mesajul că nu mai suntem codași cred că merită să îl discutăm”, a explicat guvernatorul BNR.

Referitor la anul 2018 avansat de premierul Victor Ponta drept țintă pentru adoparea euro de către România, șeful băncii centrale a spus că acest proiect trebuie consensualizat, fie într-un document scris, cum s-a întâmplat cu proiectul de aderare la Uniunea Europeană, în anul 2000, sau chiar și într-o formă mai degrabă conflictuală, cum s-a întâmplat cu acordurile cu instituțiile financiare internaționale de după 2008.

“România are nevoie de un termen fix pentru adoptarea euro. Unii spun: iată, premierul a spus că 2018 pare un țel mobilizator — 100 de ani de la formarea României mari. Da, dar există o condiție dincolo de acest aspect. Ca dincolo de proiect și de termen, cel puțin o parte dintre noi, economiști și oameni politici, să înțelegem același lucru. Că dacă înțelegem altceva, fiecare câte o bucățică, proiectul este irealizabil”, a subliniat Mugur Isărescu.

El a mai spus că economia a înregistrat, în ultima perioadă, progrese remarcabile. “Am ajuns în zona unui deficit de cont curent mic, finanțabil, mai mic decât intrările de capitaluri sau de fonduri autonome”, a precizat Isărescu.

El a adăugat că, dacă la investițiile străine directe adăugăm și fondurile europene, rezultă o sumă mai mare decât deficitul de cont curent. “Asta înseamnă ceva sustenabil. Dacă acest lucru s-a întâmplat, până și problema sustenabilității criteriilor de convergență, inclusiv a inflației, este una pe care o putem considera rezolvată”, a explicat guvernatorul BNR.

El s-a referit și la evoluția pozitivă a industriei. “Dacă ne uităm la cifrele sintetice observăm că din anii 90 ponderea industriei în PIB a scăzut de la 40% la 25%, iar acum s-a dus înapoi spre 31%. Comenzile industriale au crescut în februarie cu 20% față de anul trecut iar pe ultimele 12 luni creșterea este de 15%. În 2013 am avut o creștere de 8%, ceea ce este foarte mult”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Comentarii

Ioni

Ne tot vorbiti de profiturile obtinute de bancile din sistem, numai de Marfin si Bank of Cyprus nu ne mai spuneti nimic. Cum o mai duc aceste entitat? Cum au supravietuit crizei de exact acum un an? Chiar nicio informatie...? Absolut niciun comunicat de presa cu situatia actuala.

Bancherul.ro

Banci Cipru

Cele doua banci cipriote din Romania, Bank of Cyprus si Marfin Bank, sunt pe cale de disparitie: Bank of Cyprus a ramas practic goala dupa transferul depozitelor si o parte a clientilor la Marfin, fiind in stand-by, fara sa acorde credite sau sa atraga depozite, in timp ce Marfin negociaza vanzarea subsidiarei din Romania sau eventual o fuziune, dupa cum au declarat recent reprezentantii BNR.

Ioni

Ce sa zic, nu e chiar asa. Marfin are o cota de piata rezonabila, apropiata de Millennium, iar Bank of Cyprus nu e chiar goala, are cota de 0,5%, asadar peste banci precum Pro Credit, Credit Agricole, Libra sau Leumi. Deci nu e chiar goala, desi mai opereaza cu o singura sucursala, in Dorobanti. Va dau aici linkul cu cotele de piata ale ambelor, publicate intr-un articol de Ziarul Financiar http://www.zf.ro/zf-24/cum-reusesc-20-de-banci-sa-supravietuiasca-pe-piata-impartindu-si-o-felie-de-nici-6-din-activele-sistemului-12209181/poze/?p=2 Ambele la un loc au cota de 1,2%, asadar aproape cat Carpatica, de exemplu, despre care se vorbeste foarte mult in ultima vreme. Criza cipriota nu le-a redus decat 0,2 din cota totala de piata a celor doua banci, de la 1,4% la 1,2%. Deci, in concluzie, nu-s chiar neica nimeni. Eu am bani la Marfin si nu e o suma deloc neglijabila, de aceea eram curios cum mai stau cu performantele,

Alex

Banci

Banck of cyprus si-a anuntat intentia de a-si vine afacerea din Ucraina(mult mai extinsa decat cea din Romania), deci eu zic ca e foarte posibil sa inchida si unica sucursala din Romania. Nu vad cine ar mai risca depozite dupa ceea ce s-a intamplat mai ales ca au scazut dobanzile, sub dobanzile oferite de unele banci din grecia mult mai stabile; iar credite nu mai ofera, nici macar carduri de credit. Marfin Bank o sa se vand cat de curand, pana in vara. Si eu am avut depozit la ei in euro, au dobanzi bune dar prefer sa investesc in fonduri de investitii; putin mai riscant dar poti obtine randament peste 10% vs 3,30 % cat e dobanda in momentul de fata; dobanzile la depozite sigur vor scadea pe viitor si vor ajunge undeva intre 0.5% si maxim 2% pe termen lung(depozite pe 3-4 ani de zile) asa cum sunt in toata Europa mai putin in Est. Nu uitati ca un SUA dobanda este sub 1%.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii