Recentele numiri in Consiliul de Administratie al BNR a reprezentantilor PSD, respectiv Liviu Voinea, Daniel Daianu si Gheorghe Gherghina, care-i vor inlocui din octombrie pe Cristian Popa, Nicolae Danila si Napoleon Pop, nu vor influenta poltica bancii nationale, care este dictata de mandatul ei si de lege, indiferent de apartenenta politica a persoanelor din conducerea sa, spune guvenatorul BNR, Mugur Isarescu.
“In ultimul timp s-a pus problema independentei BNR odata cu numirea noilor mebri in Consiliul de Adminstratie. Cum vedeti aceasta situatie si cum s-ar putea schimba politica bancii nationale?”, a fost intrebarea pusa astazi de Bancherul.ro in cadrul briefingului de presa al guvernatorului BNR ocazionata de prezentarea deciziilor de politica monetara.
Mugur Isarescu:
“Politica bancii nationale este dictata de mandatul ei si de lege. Legea este foarte clara. In ceea ce priveste schimbarile de saptamana trecuta, veti observa ca din 1991, in ciuda faptului ca, de jure, intreg Consiliul primeste un mandat nou, de facto, cam o treime din membrii Consiliului s-au schimbat de fiecare data. In 2004, daca nu ma insel, s-au schimbat chiar mai multi, 4 din 9 membri. Deci deciziile de saptamana trecuta nu sunt o noutate si nu au cum sa influenteze politica bancii nationale.”
Isarescu a mai precizat ca aceasta formula de schimbare treptata a unei parti din conducerea BNR este fireasca, desi, din motive istorice, nu s-a gasit cea mai buna formula legala pentru consfintirea acestei practici.
Inlocuirea unor profesionisti fara apartenenta politica din cadrul BNR, precum Cristian Popa si Nicolae Danila, cu reprezentanti ai partidului de guvernamant, a fost criticata de unii comentatori ai vietii financiare, care au ridicat problema independentei bancii centrale.
Daca in privinta lui Daianu si Voinea se poate spune ca au beneficiat de trambulina politica a PSD in cariera lor, Gheorghe Gherghina este un vechi finantist recunoscut ca fiind cel care a realizat bugetele tarii la Ministerul Finantelor, indiferent de guvernul care s-a perindat la putere in ultimii 20 de ani.
Ramane de vazut daca si cum vor reusi noii reprezentantii ai PSD in conducerea BNR sa impuna la banca centrala o politica de tip social, caracteristica partidului de care sunt apropiati.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii