Mugur Isarescu despre darea in plata: bancile sa explice de ce au primit doar 4.000 de notificari, din cele 800.000 de cazuri sociale anuntate initial

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-08 16:15

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu considera ca bancile ar trebui sa explice publicului efectele legii privind darea in plata, mai exact cum se explica faptul ca de la intrarea acesteia in vigoare, la mijlocul lunii mai, pana in 20 iulie, asadar in doua luni, doar 4.000 de persoane au apelat pana acum la aceasta, din cei 800.000 de potentiali beneficiari calificati drept cazuri sociale, care nu-si mai pot achita ratele, conform declaratiilor initiatorilor legii.

L-am intrebat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, daca poate sa comenteze statisticile prezentate privind notificarile de dare in plata si sa faca o analiza a acestei legi, ceea mai arzatoare problema a bancilor din acest an, la cateva luni dupa aplicare.

Iata ce a raspuns guvernatorul:

“Cred ca publicarea acestor date, precum si a celor actualizate la luna septembrie, va da posibilitatea specialistilor, inclusiv celor din media, ca sa comenteze pe baza acestor date. Comentariile noastre nu s-ar duce dincolo de ceea ce am spus.

Noi am considerat ca aceasta lege putea sa fie imbunatatita. Nu uitati ca din cele cinci amendamente pe care le-am prezentat, trei au fost aprobate si cred ca ele au imbunatatit continutul legii. Cele doua care nu au fost aprobate din pacate creeaza probleme, de aceea avem si atatea cazuri de contestare.

Darea in plata este reglementata de Codul Civil, asa cum s-a mai spus de la aceasta tribuna, inclusiv la un seminar la care a participat si premierul Romaniei. Sa vii acum cu o lege care sa doreasca sa schimbe Codul Civil este o intr-adevar o problema. Ce spune Codul Civil: ca la intelegerea partilor se poate face stingerea obligatiilor si prin darea in plata.

Codul civil romanesc napoleonic reflecta experiente de sute de ani. Deci la aceasta solutie trecuta in Codul civil, si asa cum e trecuta in toata Europa, s-au adunat ani de activitate bancara, nu suntem noi cei care stabilim aici reguli noi, asta e o pretentie cel putin absurda. Am vazut ca a spus cineva ca am stabili noi ceva si ca si Europa se poate lua dupa noi…Activitatea bancara este una foarte delicata. Regret ca dupa atatia ani ajungem la un fel de abordare primitiva fata de activitatea bancara si probabil ca ne vom reveni. Dar ce vreau sa spun este urmatorul lucru: ca daca s-ar fi aprobat si cele doua amendamente, care in cadrul Codului Civil spuneau ca BNR poate sa adune anumite informatii, sa faca anumite presiuni asupra bancilor pentru ca darea in plata sa decurga mai repede acolo unde se poate, acolo unde este cazul, acolo unde debitorul este intr-adevar sufocat, nu acolo unde apare o razgandeala si o motivatie de business: imi convine sa dau in plata pentru ca valoarea casei este mai mica decat valoarea creditului.

Daca s-ar fi intamplat acest lucru, probabil ca legea ar fi avut un ecou mai bun. Dar deocamdata nu pot sa fac comentarii suplimentare. Cred ca ne-am legat la cap fara sa ne doara, din ce motive nu…legea este aprobata de Parlament, banca nationala nu o mai comenteaza, culegem datele si asteptam si reactia bancilor.

Asteptam de asemenea ca bancile sa-si clarifice pozitia publica fata de motivatia care a dus la aparitia acestei dezbateri oarecum specifica Romaniei. Au fost discutii despre creditele in franci elvetieni dar nu de maniera in care au decurs in Romania. Ar trebui ca bancile, nu noi, sa explice cum vine chestiunea asta cu 800.000 de cazuri sociale si mai putin de 4.000 de cazuri inregistrate pana in prezent. Ce s-a intamplat cu restul? Si de asemenea dumneavoastra ziaristii, reprezentantii opiniei publice, sa incercati sa explicati cum de am ajuns in situatia aceasta.

Eu ce comentarii suplimentare pot sa fac? Am furnizat datele pe care le-am cules in baza atributiile pe care le are banca nationala. Consider de asemenea ca continuarea unei discutii sub forma unei diversiuni pe aceasta tema nu-si are niciun rost. Luati dumneavoastra datele si le analizati, nu cred ca trebuie sa le mai analizati cu banca nationala, noi le putem centraliza. Mergeti la ARB, aceasta are atributiile necesare, acum are si informatii. Dansii pot sa va furnizeze si elemente mult mai concrete. Sa va spuna acum daca s-au dus in tribunal cu ixulescu, cei 45% care nu au probleme de rambursare. Noi nu avem aceasta posibilitate.”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii