Mugur Isarescu, guvernatorul BNR susține că, în pofida progreselor recente cu privire la indepliniriea criteriilor nominale de convergenta pentru adoptarea monedei euro, încă sunt necesare progrese către convergența reală și în sensul obținerii unui consens politic în plan intern.
“România, ca și alte țări care nu sunt în zona euro, este mai aproape ca oricând de îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, de convergență nominală, dar a devenit evident că abordarea bazată exclusiv pe atingerea acestor obiective nu este suficientă. Adoptarea principiului ‘pune-ți mai întâi casa în ordine’ de către fiecare stat înainte de adoptarea euro pare a fi o condiție esențială pentru succesul lărgirii zonei euro. Numai astfel adoptarea monedei unice va genera beneficii atât pentru respectivele țări cât și pentru întreaga zonă euro”, potrivit unui prezentari a lui Mugur Isărescu, citata de Agerpres.
Este vorba de prezentarea “Romania: Recent Macroeconomic & Banking System Developments, prezentare susținută la prânzul de lucru cu ambasadorii statelor UE, 30 aprilie 2014.
In prezentare, Isarescu mai spune ca tările membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda unică europeană par a avea o abordare de tipul ‘așteptăm și vom vedea’ în privința intrării în zona euro, deși în momentul aderării la UE au anunțat date certe în acest sens.
El a menționat cazul Bulgariei, care și-a stabilit în 2004 data de intrare în zona euro în 2010, al Ungariei, Poloniei și Cehiei, care au anunțat în 2003 datele de adoptare a euro în 2008, respectiv 2008/2009 și 2009/2010. România și-a fixat în 2007, prin Programul de Convergență, anul 2014 pentru trecerea la euro. În acest moment, însă, niciuna dintre țările menționate nu a intrat în zona euro și nici nu are stabilită o dată țintă în acest sens, susține guvernatorul BNR.
Șeful BNR a menționat și declarații recente ale oficialilor din țările menționate cu privire la adoptarea euro. Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei declara, în aprilie 2013, că mecanismul ratelor de schimb (ERM II) constituie o barieră serioasă care împiedică o țară ca Polonia să adere la zona euro. ‘Avem o piață valutară puternică și ar trebui să spunem: Nu intrăm în ERM II. Dacă ne vreți în acest mecanism, invitați-ne fără această condiție’, a spus Marek Belka, guvernatorul băncii centrale poloneze.
La rândul său, șeful băncii centrale din Cehia a declarat, în mai 2013, că, deși în urma alegerilor a rezultat o coaliție de forțe politice care caută o intrare rapidă în zona euro, cea mai apropiată dată de aderare ar fi 2019.
În Ungaria, premierul Viktor Orban anunța, tot în urmă cu un an, că țara sa nu poate lua în considerare adoptarea euro înainte ca nivelul de dezvoltare economică să ajungă la 90% din cel al țărilor din zona euro.
Ministrul de Finanțe din Bulgaria declara, la rândul său, în februarie 2013, că, dacă intră pe calea adoptării euro, nu știe exact în ce ar intra, așa că este mai bine să aștepte.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii