In ciuda faptului ca volumul de credite din bilantul bancilor continua sa scada, chiar daca volumele de noi imprumuturi in lei au accelerat in ultima perioada, stimulate de reducerea dobanzilor si de programul Prima Casa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, retransmite bancilor mesajul ca este mai importanta calitatea creditarii decat cantitatea, dar nu doar in privinta riscurilor reduse, cat si a destinatiei imprumuturilor.
“Atat oferta cat si cererea de credite vor avea in continuare de suferit in urmatoarea perioada, din cauza prelungirii crizei care a afectat bilanturile bancilor si bugetele consumatorilor. In aceste conditii, calitatea creditelor acordate pare sa fie mai importanta decat cantitatea, desi aceasta din urma nu este lipsita de importanta, dat fiind gradul redus de intermediere financiara, de doar 31,7% din PIB, care nu a depasit 40% nici in perioada de boom a economiei”, spune Isarescu, intr-un discurs.
Guvernatorul subliniaza ca bancile ar trebui sa se concentreze pe finantarea afacerilor productive, in defavoarea creditelor de consum.
“Pentru a aseza economia pe o traiectorie de crestere auto-sustinuta, cred ca bancile trebuie sa se concentreze pe finantarea investitiilor productive si sa evite supraindatorarea debitorilor de calitate cu costurile alocarilor gresite de credite din trecut. O astfel de abordare ar genera cresteri de productivitate care sunt necesare pentru sustinerea reciproca a creditarii, investitiilor si productivitatii in vederea mentinerii economiei pe o tendinta sustenabila”, a adaugat Isarescu.
Creditarea, in continuare pe teritoriu negativ, desi creditele noi sunt in crestere
Soldul imprumuturilor a scazut in aprilie la 210 miliarde lei, cu 11,6 miliarde mai putin fata de finalul anului trecut si cu 18,3 miliarde in minus fata de aprilie 2014.
Ritmul anual al creditarii a ajuns la – 3,8% in aprilie 2015, in crestere de la -3,4% in martie si – 0,8% in aprilie 2014.
Pe de alta parte, volumul de credite noi in lei acordate de banci a accelarat in martie si aprilie, la valori de 3,9 miliarde lei in martie 2015, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna din 2014, respectiv 3,2 miliarde lei in aprilie, fata de 3,1 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut (vezi aici detalii despre volumul de credite noi acordate de banci).
Principala cauza a mentinerii creditarii pe teritoriu negativ este “continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, fara de care cresterea anuala in termeni reali ar fi fost pozitiva si in usoara crestere”, a adaugat guvernatorul.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii