BANCI | Analiza

Moody's: Deprecierea dolarului scade competitivitatea statelor din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-06 15:38

Continuarea deprecierii monedei americane determinã scãderea competitivitãtii statelor din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia si ar putea determina o coborâre a ratingurilor, a anuntat marti agentia de evaluare financiarã Moody’s, citatã Reuters.

Statele din Europa de Est precum România, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania se confruntã cu o posibilã reducere a ratingurilor de credit din cauza scãderii competitivitãtii.
"Pentru aceste tãri, deprecierea dolarului ar putea determina o coborâre a ratingurilor", aratã raportul agentiei de evaluare financiarã.

Analistii din cadrul agentiei de evaluare financiarã Moody’s considerã cã o continuare a deprecierii monedei americane ar putea avea mai mult efecte negative decât pozitive asupra ratingurilor pentru credite ale guvernelor strãine.

Deprecierea dolarului ar duce în multe tãri la reducerea valorii datoriilor în dolari, efect pozitiv pentru emitentii de obligatiuni suverane.

Cu toate acestea, ar putea afecta competitivitatea comertului, ar putea accentua inflatia în tãrile cu un curs valutar fixat de cel al dolarului si ar putea devaloriza mari rezerve în valutã.

Mai mult, orice suport pe care slãbirea dolarului îl oferã ratingului de credit al unei tãri, depinde în totalitate de ritmul deprecierii monedei americane.

"Dat fiind cã efectul pozitiv asupra creditelor este compensat de efectele negative asupra competitivitãtii, rezultatul final depinde de evolutia situatiei, dacã declinul dolarului va reflecta un proces lin de autoechilibrare care sã permitã o reducere a dezechilibrelor la nivel mondial sau o recesiune a economiei americane, o crizã financiarã la nivel mondial si o accentuare a aversiunii fatã de risc", mai araã raportul Moody’s.

În ultimii sase ani, dolarul s-a depreciat cu 22%, potrivit statisticilor Federal Reserve, pe fondul presiunilor exercitate de deficitul adânc de cont curent din Statele Unite, diversificarea rezervelor bãncilor centrale din strãinãtate, în alte monede si cresterea economicã mondialã solidã, care a determinat investitorii sã caute câstig în afara granitelor americane.

Analistii Moody’s considerã cã o continuare a deprecierii dolarului va avea efecte pozitive în tãri precum Turcia, Uruguay si Filipine, datoritã efectelor asupra împrumuturilor în dolari. Brazilia, Columbia si Peru ar avea, de asemenea, de câstigat, însã nu la acelasi nivel.

Pentru economiile cu ratinguri ridicate ale creditelor, impactul deprecierii monedei americane va fi marginal. Nici chiar ratingul Statelor Unite nu este pus în pericol doar de devalorizarea monedei.

Moody’s nu a subestimat însã efectul scãderii dolarului asupra economiei mondiale.

"O perioadã lungã de slãbiciune a dolarului ar afecta considerabil economia mondialã, amenintând dominatia Statelor Unite si dincolo de domeniul economic si reprezentând încã un pas spre o lume multipolarã", a mai transmis Moody’s.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii