Misu Negritoiu, noul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a tinut sa asigure astazi publicul ca firma de asigurari Omniasig, din grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) nu are probleme de solvabilitate sau lichiditate ca efect al declansarii unei anchete penale de catre procurori.
De asemenea, Negritoiu a precizat ca problemele anchetate se refera la asigurarile de locuinte incheiate de Omniasig, insa detinatorii acestora nu vor avea de suferit.
Procurorii si politistii au efectuat ieri perchezitii la sediile a 49 de sucursale ale firmei de asigurari Omniasig, parte a grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG) într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, pentru care a fost începută urmărirea penală (vezi aici detalii).
Iata declaratia lui Negritoiu, publicata de ASF:
“Aș vrea de la început să vă spun că nu este o conferință de presă, că fac o declarație și că nu avem alocat spațiu pentru întrebări și răspunsuri.
Intervenția mea are scopul de a asigura publicul, consumatorii de produse de asigurări și clienții OMNIASIG că situația este sub control.
Ne-am asigurat că niciunul dintre posesorii acestor polițe nu va avea de suferit și nu va fi afectat. Este vorba despre polițe de asigurări de locuință, numărul acestor polițe este mult mai mic decât cel vehiculat în presă, la fel şi numărul celor implicați.
ASF a urmărit permanent evoluția societății OMNIASIG, a făcut recomandări şi a intervenit când a fost cazul. Drept urmare, societatea este astăzi bine capitalizată, acționarii au adus peste 100 de milioane de Euro în ultimii ani. Societatea întrunește criteriile de prudențialitate legale, are o bună cotă de solvabilitate și lichiditate și, din informațiile pe care noi le avem, are constituite și rezervele tehnice suficiente.
Ne-am întâlnit astăzi cu conducerea societății și cu acționarul și din nou ne-am asigurat că știu ce au de făcut, cooperează în rezolvarea acestui caz și vor lua toate măsurile necesare ca posesorii de polițe și clienții să nu aibă de suferit.
Noi suntem primii care vrem și urmărim să nu se întâmple fraude în piață. Am colaborat și colaborăm în continuare cu Parchetul în rezolvarea acestei situații individuale. Același lucru îl face și societatea de asigurări.
Având în vedere că acest caz este în desfășurare, nu pot să vă dau mai multe detalii. Vreau numai să informez publicul că Autoritatea își face datoria, este informată în detaliu despre ceea ce se întâmplă și colaborează la rezolvarea acestei situații. Am avut comandament constituit și ieri și astăzi și suntem permanent în alertă. Unde este nevoie de noi, suntem solicitați și suntem prezenți.
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii