Misu Negritoiu, un fel de Mester Manole al pietei financiare romanesti, parintele dezvoltarii ING Bank in Romania, va mantui, prin aura sa respectabila, un ASF distrus de cele mai groaznice pacate infaptuite de politicieni numiti pe criterii de cumetrii, prin sfidarea bunului simt si a dispretului pentru lege si profesionism.
Depolitizarea conducerii ASF era, de fapt, singura alternativa pentru ca aceasta institutie sa-si continue existenta, dupa ce fostul sau sef, liberalul Dan Radu Rusanu, a ajuns la inchisoare pentru fapte de coruptie, alaturi de alti colegi.
Ar mai fi fost varianta desfiintarii ASF-ului si incorporarii acestuia in cadrul BNR, dupa modelul din Ungaria.
Iata insa ca premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au decis sa-l propuna la ASF pe Misu Negritoiu, retras de la conducerea executiva a ING Bank din noiembrie 2012, in prezent un fel de presedinte onorific (chairman) al bancii, adica tras pe linie moarta.
“Nu-l critic pe Isarescu, doar ca am curajul sa-mi exprim opinia”
O decizie poate surprinzatoare, avand in vedere ca Negritoiu s-a afirmat, pe vremea cand conducea ING Bank, ca unul dintre putinele persoane, poate chiar singura, cu functii importante in sectorul bancar, care avea curajul sa-l critice pe Isarescu.
Mai ales dupa conflictul din perioada izbucnirii crizei financiare de la finalul lui 2008, cand ING a fost una dintre bancile acuzate de Isarescu ca au initiat un atac speculativ asupra leului.
“Nu critic nici banca centrală nici pe Mugur Isărescu, îmi spun pur şi simplu parerea. Din multitudinea de opinii se dovedeşte că obţinem rezultate pozitive.
Eu am curajul acestor opinii pentru că eu am trecut prin nişte etape, pentru că eu am fost în tranziţie promotorul reformelor şi am încurajat reforma, am încurajat libertatea şi diversitatea opiniilor. De aceea mi-a fost uşor să-mi exprim opiniile mai târziu”, spunea Negritoiu.
In ultimul timp insa, Negritoiu si Isarescu se pare ca s-au impacat, dovada si aceasta numire la ASF.
Reputatia lui Negritoiu reda increderea in ASF, dar nu e suficient…
Reputatia buna, profesionalismul, experienta si respectul de care se bucura Negritoiu vor insufla ASF-ului in primul rand increderea de care toata lumea are acum nevoie in aceasta institutie, dupa toate cele intamplate, de la profesionistii pietei financiare la public si presa.
Ceea ce, fireste, este doar primul pas pe calea renasterii ASF-ului.
Institutia va trebui recladita din temelii, cel mai probabil. Iar asta va trebui sa se intample cat mai rapid, pentru ca respectul pe care i l-a adus Negritoiu se va evapora repede, odata cu aparitia primelor provocari cu care se va confrunta.
Reputatia lui Negritoiu nu va mai face nici 2 bani daca ASF-ul va lua decizii gresite si va continua sa actioneze la fel ca pana acum.
2 lucruri pe care trebuie sa le faca Negritoiu la ASF
Probabil ca primul lucru pe care va trebui sa-l faca Negritoiu la ASF va fi sa modifice legislatia de functionare a institutiei, astfel incat aceasta sa nu mai permita derapajele grosolane la care am asistat anterior, cand conducatori ai institutiei au putut actiona pentru a proteja sau favoriza o companie supravegheata de ASF.
Aceasta va asigura publicul ca, indiferent cine vine la conducerea ASF, nu va putea sa urmareasca interese personale sau politice in exercitarea functiei, iar ASF-ul va fi cu adevarat un supraveghetor de incredere al pietei nebancare.
Al doilea lucru pe care Negritoiu ar trebui sa-l faca este sa consfinteasca, tot legal, depolitizarea ASF-ului, probabil dupa modelul BNR.
Carisma sa si probabil ambitia de a reusi intr-o institutie publica ceea ce n-a putut in anii 90 in Guvern si Parlament, ca reprezentant al fostului PSD, i-ar permite sa faca acest lucru.
Adica sa treaca peste interesele politicienilor si sa transforme ASF-ul intr-un adevarat supraveghetor al pietei financiare nebancare.
Negritoiu va putea face asta doar daca a venit la conducerea ASF pentru a cladi o institutie si nu pentru a ramane in continuare pe linie moarta.
Negritoiu nu mai are, cel putin teoretic, niciun interes material la varsta sa, adica sa fi venit la ASF pentru cei 15.000 de euro lunar. Teoretic.
Astfel ca poate sa transforme cu adevarat ASF-ul.
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii