Dupa ce in aprilie si mai a atins niveluri record de aproape 6%, marja de dobanda a bancilor, adica ceea ce castiga ele din diferenta dintre dobanda la depozitele platite clientilor si cea incasata pentru creditele acordate, a inceput sa scada in iunie si iulie.
Atingerea unui ecart maxim de 5,95% in mai s-a datorat scaderii abrupte a ratei la depozite, pana la 4,4% pe an, in conditiile mentinerii unui nivel ridicat al dobanzilor la credite, de 10,35%.
Insa odata cu diminuarea dobanzii de politica monetara a BNR, incepand din iulie, cu 75 de puncte de baza, de la 5,25% la 4,5%, bancile au incepus sa scada mai mult ratele la credite, consecinta fiind o diminuare a marjei de castig, ajunsa la 5,23% in iulie, un nivel identic cu cel din ianuarie 2013.
Cat mai poate scadea marja de castig?
In conditiile in care dobanzile la depozite au ajuns la niveluri minime, atragand atentia si guvernatorului Isarescu, care a transmis bancilor un avertisment privind pericolul pierderii surselor de finantare, bancile vor fi nevoite sa ma scada dobanda la credite, astfel incat marja de castig sa ajunga la niveluri de 4% sau chiar 3% cat erau in anii precedenti.
De exemplu, in decembrie 2010, dobanda la credite era apropiata de cea din prezent, adica 9,74%, pe cand la depozite bancile plateau 6,34%, marja de castig fiind de doar 4,13%, cu peste un punct mai mica decat acum.
Au existat marje chiar si cu doua puncte mai mici, de 3,2-3,4%, inainte de criza, in iulie si decembrie 2008, cand dobanzile o luasera razna.
Nu trebuie uitat ca marja dobanzii este doar o marja de castig partiala pentru banci, intrucat la venitul net din dobanzi se adaga si comisioanele de acordare a unui credit si de intretinere a conturilor. Iar comisioanele bancare au crescut, de asemenea, destul de mult in ultima perioada, astfel incat bancile sa-si poata acoperi pierderile din creditele neperformante sau din scaderea veniturilor.
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii