Marja de castig din dobanzi a bancilor a scazut cu peste un punct, in cinci luni de coronavirus

Autor:

Bancherul.ro
2020-09-14 23:02

Dobanda medie la creditele noi in lei a scazut cu 1,21 puncte procentuale, de la 7,24% pe an in februarie la 6,03% in iulie, mai mult decat ritmul in care a fost diminuata, incepand cu luna martie, dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%, in scopul atenuarii impactului crizei COVID-19.

Dobanda la depozite s-a micsorat, in aceeasi perioada, cu doar 0,26 puncte, de la 2,12% in luna februarie la 1,86% in luna iulie, in conditiile in care sectorul bancar a inregistrat deficit de lichiditate, din cauza pandemiei, astfel ca unele banci au fost nevoite sa-si promoveze oferta de depozite, cu dobanzi atragatoare.

Marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) s-a ingustat astfel cu aproape un punct pe parcursul a cinci luni, de la 5,12 puncte in luna februarie la 4,17 puncte in luna iulie, ceea ce inseamna venituri din dobanzi mai mici pentru banci si implicit profituri mai reduse.

In privinta dobanzilor in functie de tipul de credite, in cazul imprumuturilor pentru nevoi personale acordate populatiei si a finantarilor pentru firme s-a inregistrat o scadere importanta, in timp ce la creditele pentru locuinte dobanda a stagnat, iar in ultimele doua luni a fost in crestere.

Este posibil ca aceasta sa aiba legatura cu si cu cererea de credite: in scadere la creditele de consum si la cele pentru firme, in crestere la creditele ipotecare.

Astfel, in cazul creditelor pentru consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care incude atat dobanda, cat si comisioanele, a coborat la 9,74% in luna iulie, de la 10,42%, in total cu 0,68 puncte.

La creditele ipotecare, in schimb, DAE a scazut cu doar 0,12 puncte, in acelasi interval, de la 5,75% in februarie la 5,63% in luna iulie, cand a fost in crestere, pentru a doua luna consecutiv, de la 5,4%, la cat coborase in luna mai.

Cea mai ampla scadere de dobanda s-a inregistrat in cazul finantarilor pentru firme, de la 5,53% in februarie la 4,48% in iulie, cu peste 1,05 puncte in total.

Evolutia ar putea avea legatura cu programul sustinut de stat, IMM Invest, pentru care mai multe banci au concurat si astfel au fost nevoite sa diminueze dobanzile.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii