Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a reafirmat joi că reglementările nu permit BCE să achiziționeze bonduri elene, în cadrul noului program de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste, transmite Reuters, citata de Agerpres.
“Măsurile de relaxare a politicii monetare nu permit cumpărarea de bonduri elene din două motive. Primul este că nu putem achiziționa obligațiuni din state aflate sub programe de asistență financiară iar revizuirea acestor programe nu a fost finalizată. După cum știți, în Grecia revizuirea a fost suspendată. Alt motiv este ratingul de credit prea scăzut atribuit acestor bonduri”, a afirmat șeful BCE răspunzând întrebărilor care i-au fost adresate în Parlamentul Italiei.
La începutul acestui an BCE a încetat să mai accepte obligațiuni grecești drept garanții pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanțării băncilor grecești a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condițiile în care împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.
Miercuri, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că BCE a cerut creditorilor din Grecia să nu-și majoreze deținerile de obligațiuni guvernamentale elene, inclusiv certificate de trezorerie.
Din cauza declinului veniturilor, Atena are probleme cu lichiditățile iar una dintre opțiuni ar fi majorarea plafonului de 15 miliarde de euro pentru obligațiunile pe termen scurt. Deja Atena a ajuns la acest plafon, iar BCE are drept de veto în privința majorării lui.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii