Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunțat joi că BCE este pregătită să majoreze luna viitoare programul de relaxare cantitativă (QE), deoarece perspectivele economice se înrăutățesc și inflația scade, transmit AP și Bloomberg, citate de Agerpres.
Rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,0% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, arată o estimare preliminară publicată recent de Eurostat. În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), dar inflația rămâne mult sub ținta BCE, ușor sub 2%.
‘Semnele unei redresări a inflației s-au diminuat și sunt vizibile riscurile la adresa creșterii economiei globale și a comerțului’, a declarat Mario Draghi, în timpul audierii în Parlamentul European.
După aceste declarații, euro s-a depreciat, tranzacționându-se la 1,0717 dolari.
Programul BCE de stimulare a economiei zonei euro poate fi prelungit dincolo de septembrie 2016 dacă va fi necesar, alte instrumente pot fi de asemenea activate pentru a întări impactul achiziționării de obligațiuni, a dat asigurări șeful BCE.
Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro și majorarea inflației. 11 dintre cei 19 traderi intervievați susțin că BCE va extinde programul de achiziții cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinși că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.
Analiștii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro și declinul prețului țițeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii