BANCI | Ultima Ora

Managerii firmelor sunt optimisti: economia continua sa creasca in perioada iulie-septembrie, stimulata de constructii si comert

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-28 14:07

Economia va continua sa creasca in perioada iulie-septembrie, apreciaza managerii companiilor, confirmand estimarea economistilor pentru un avans anual al PIB-ului de 4,5%.

Astazi, Institutul National de Statistica (INS) a comunicat rezultatele anchetei de conjunctura efectuata in randul managerilor din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in luna iulie, se arata intr-un raport al economistilor Bancii Transilvania (BT), in care se mai precizeaza urmatoarele:

Datele INS exprima o crestere a economiei in trimestrul III (iulie-septembrie), notandu-se dinamica constructiilor si a comertului, ramuri ciclice ale economiei, influentate de factori sezonieri (vara climatul meteorologic este favorabil pentru constructii, iar concediile de vara antreneaza turismul si comertul).

Datele comunicate astazi de INS confirma scenariul macroeconomic central BT, conform caruia economia interna ar putea accelera de la 2.8% an/an in 2014 la 4.6% an/an in 2015. In acest scenariu investitiile productive se vor relansa (dinamica anuala de 5.8%), cu efect de antrenare in economie. Totodata, consumul privat, principala componenta a PIB, ar urma sa creasca cu 4.5% an/an.

Conform sondajelor efectuate de INS, managerii din industria prelucratoare previzioneaza o crestere moderata a productiei (sold conjunctural de +6%), intr-un context de stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural de +2%), dar si a preturilor (sold conjunctural de +1%). Cele mai active ramuri ale industriei ar urma sa fie fabricarea hartiei (sold conjunctural de +31%) si fabricarea bauturilor (sold conjunctural de +32%).

Pentru sectorul de constructii managerii se asteapta la cresterea moderata a productiei si a comenzilor (solduri conjuncturale de +12%, respectiv +10%), intr-un context de stabilitate a preturilor si a numarului de angajati (solduri conjuncturale de +2%, respectiv +5%).

Comertul cu amanuntul ar urma sa fie ramura cea mai dinamica a economiei in trimestrul III. Managerii din aceasta ramura previzioneaza o crestere a activitatii economice si a comenzilor (solduri conjuncturale de +34%, respectiv +32%), o majorare moderata a numarului de salariati (sold conjunctural de +7%) si o scadere moderata a preturilor (sold conjunctural de -12%) (evolutie influentata si de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie la 9%, dar si de oferta de bunuri agro-alimentare din acest sezon).

Nu in ultimul rand, managerii din sectorul de servicii se asteapta la o crestere moderata a activitatii pe termen scurt (sold conjunctural de +9%), intr-un context de stabilitate a preturilor si a numarului de angajati (solduri conjuncturale de +2%).

Comentarii

We want but could you ?
PNL leadership
Foarte bine punctat ... bate fierul cat e cald :(((

PkbM
SME
..IN FACT ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii