Astazi, luni, 15 martie, este ultima zi in care detinatorii de credite la banci si IFN-uri pot face cereri pentru amanarea ratelor, daca sunt afectati de criza coronavirusului, conform OUG 37/2020, modificata prin OUG 227/2020.
Conform legii, suspendarea ratelor se poate face timp de maxim noua luni, perioada in care sunt incluse atat moratoriile aplicate anterior prin OUG 37, cat si cele non-legislative propuse de banci.
Cererea de amanare a ratelor se poate face prin telefon, online, prin e-mail sau la unitatile bancilor si IFN-urilor.
Conditiile pentru a putea solicita suspendarea platii ratelor sunt urmatoarele:
– creditele au fost acordate pana la data de 30 martie 2020 inclusiv;
– creditul nu a ajuns la scadenta pana la data solicitãrii formulate de debitor;
– nu a fost declarata scadenta anticipata a creditelor pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv;
– debitorul nu inregistreaza restante la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata.
– debitorul ale carui venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19.
Detinatorii de credite cu statut de persoana juridica trebuie sa declare pe propria raspundere diminuarea veniturilor/incasarilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020 si faptul ca se afla în imposibilitatea de a onora obligațiile de plata aferente creditului.
Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare și care au beneficiat de suspendarea obligațiilor de plata în prealabil, conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maxima de suspendare de noua luni, dobânda eșalonata și garantata de stat inițial este majorata cu dobânda suspendata la plata în baza cadrului legal actual, urmând a fi platita în 60 de rate lunare egale începând cu luna urmatoare expirãrii noii perioade de suspendare a plaților, conform precizarilor Guvernului.
Avertisment: rata creste dupa amanare
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a recomandat clientilor bancilor afectati de criza COVID-19 care doresc sa-si amane ratele la credite, conform OUG 227/2020, sa ia in calcul ca ratele se majoreaza dupa perioada de suspendare, astfel incat sa nu ajunga ulterior in situatia de a nu mai putea putea plati imprumutul.
Bancile ofera clientilor posibilitatea de a-si amana ratele pe o perioada de maxim noua luni, inclusiv lunile care au fost amanate deja anul trecut, conform OUG 37/2020.
Dupa perioada de amanare, rata lunara la credit va creste, pentru ca la aceasta se adauga dobanda neplatita din perioada in care ratele au fost suspendate.
In cazul creditelor de consum, dobanda neplatita in lunile amanate se va capitaliza la soldul creditelor, astfel ca se plateste dobanda la dobanda, iar la creditele ipotecare dobanda se va plati esalonat pe 5 ani.
De exemplu, la un credit cu valoarea ramasa de rambursat de 21.000 de euro, pe o perioada de 150 de luni (12,5 ani) cu o dobanda de 6% pe an, rata de 205 euro in prezent va fi cu 5 euro mai mare, adica 210 euro, dupa 3 luni de amanare. Daca rata se amana 6 luni, va fi mai mare cu 10 euro, adica 215 euro, iar daca se amana cu 9 luni, va fi mai mare cu 15 euro, mai exact 221 de euro. (vezi aici detalii)
ARB recomanda celor care intampina probleme cu plata ratelor sa solicite bancii o solutie de restructurare a imprumutului. (vezi aici detalii)
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii