BANCI | Opinie

Lucian Anghel: Avem o nevoie disperata de crestere a economisirii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-02-28 15:16

România are nevoie disperată de economisire, in contitiile in care volumul depozitelor din Romania se afla la jumatate fata de nivelul din Bulgaria si la niveluri mult mai reduse in comparatie cu alte tari din Europa, a declarat astazi economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, statul ar trebui sa sprijine economisirea interna, in acest moment sistemul de economisire-creditare fiind singurul pe care îl susţine şi statul, prin acordarea unei prime de 25% din suma economisită în anul respectiv, dar nu mai mult de 250 euro/an/deponent", a spus Anghel.

El consideră că acordarea primei de la stat are ca efect atragerea şi orientarea economiilor populaţiei spre investiţii în domeniul locativ (renovare, reabilitare, construcţie sau achiziţie de locuinţe) şi reprezintă un sprijin sustenabil acordat depozitelor Bauspar, care va permite pe termen mediu acestui sector să finanţeze investiţii anuale de circa 600 de milioane de lei în modernizarea şi construcţia de locuinţe, ce pot genera peste 10.000 de locuri de muncă în industria construcţiilor şi, astfel, fiind generate venituri anuale suplimentare la bugetul de stat, din taxe şi asigurări sociale.

Anghel a menţionat că acordarea primei de la stat are efect de multiplicare a investiţiei, prin sumele încasate la bugetul statului din TVA, impozit pe venituri, asigurări sociale.

Produsul de economisire-creditare constă în încheierea unui contract prin care clienţii trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, iar ulterior au posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, avantajoasă. Pe toată perioada de economisire cu băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an prima de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. La partea de creditare, dobânzile sunt în lei, fixe, cu valori între 4,5% şi 6%, în funcţie de produsul ales.

Finanţările obţinute pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii