Legea privind suspendarea executarilor silite prin poprirea salariilor, pensiilor si conturilor bancare, pana la 1 septembrie, ca masura de protectie impotriva crizei COVID-19, adoptata in unanimitate de Parlament, la initiativa PSD, in 20 iunie, a fost declarata astazi neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, la cererea Guvernului.
Curtea Constitutionala nu a mentionat motivele deciziei sale.
Este vorba de popririle pentru asa-zisele creante civile si comerciale (adica datoriile pe care le au romanii si firmele la banci si alti furnizori privati de servicii si bunuri).
Legea urma sa impiedice si declansarea de noi executari silite prin poprire, tot pana la 1 septembrie.
Popririle pentru creantele fiscal/bugetare, adica datoriile la stat, initiate de ANAF, sunt suspendate prin Ordonanta 29 adoptata de Guvern, pana in 25 octombrie 2020.
Si popririle pe pensii au fost suspendate pe perioada starii de urgenta, prin OUG 32, pana in 15 iulie, adica pana maine.
Guvernul nu a fost de acord cu suspendarea popririlor pentru ca “sunt susceptibile sa aduca atingere principiilor privind dreptul acces la justitie (inclusiv dreptul la solutionarea cauzei in termen rezonabil), egalitatea in fata legii si infaptuirea justitiei in mod egal, neretroactivitatea legii civile, afectand drepturile de creanta ale creditorilor.”
Si Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) a trimis un memoriu presedintelui Romaniei, cu greseli gramaticale, in care a sustinut ca legea este neconstitutionala.
“Executorii judecatoresti detin nenumarate dosare executionale in care scadentele la plati aferente unor contracte de furnizare servicii sau marfa sunt garantate cu titluri executorii reprezentate de bilete la ordin. Sumele aferente acestor scadente sunt planificate pentru a face alte plati obligatorii (salarii, echipamente, materie prima, furnizori servicii). A desfiinta printr-o norma arbitrara aceste executari pentru o perioada insemnata are ca rezultat punerea in imposibilitate (sic!) a creditorilor de a isi (sic!) recupera creantele, sau macar sa aiba garantia ca acestea se vor achita sub sanctiunea executarii silite”, se arata in memoriul UNEJ semnat de presedintele Uniunii, Marius Iacob Morari.
BRD Groupe Societe Generale anunta ca se poate intra fara certificat verde in majoritatea unitatilor sale, insa exista cateva sucursale unde este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare sau dovada trecerii... detalii
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19).Iata anuntul bancii, postat pe... detalii
Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC.Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.
"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga:"În contextul... detalii