Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului normativ.
Legea a fost adoptata in unanimitate de Camera Deputatilor: 304 voturi pentru, niciunul impotriva, o singura abtinere.
Curtea Constitutionala a programat analizarea legii contestate de Guvern in data de 14 iulie.
Guvernul considera ca legea incalca principiile bicameralismului si nu respecta cerintele de claritate, precizie, previzibilitate si predictibilitate specifice oricarei norme juridice.
De asemenea, Executivul apreciaza ca prevederile legii “sunt susceptibile sa aduca atingere principiilor privind dreptul acces la justitie (inclusiv dreptul la solutionarea cauzei in termen rezonabil), egalitatea in fata legii si infaptuirea justitiei in mod egal, neretroactivitatea legii civile, afectand drepturile de creanta ale creditorilor.”
Si Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) a trimis un memoriu presedintelui Romaniei, cu greseli gramaticale, in care sustine ca legea este neconstitutionala.
“Executorii judecatoresti detin nenumarate dosare executionale in care scadentele la plati aferente unor contracte de furnizare servicii sau marfa sunt garantate cu titluri executorii reprezentate de bilete la ordin. Sumele aferente acestor scadente sunt planificate pentru a face alte plati obligatorii (salarii, echipamente, materie prima, furnizori servicii). A desfiinta printr-o norma arbitrara aceste executari pentru o perioada insemnata are ca rezultat punerea in imposibilitate (sic!) a creditorilor de a isi (sic!) recupera creantele, sau macar sa aiba garantia ca acestea se vor achita sub sanctiunea executarii silite”, se arata in memoriul UNEJ semnat de presedintele Uniunii, Marius Iacob Morari.
Popririle pentru creantele fiscal/bugetare, adica datoriile la stat, initiate de ANAF, sunt deja suspendate prin Ordonanta 29 adoptata de Guvern, pana in 25 iunie 2020.
Si popririle pe pensii au fost suspendate pe perioada starii de urgenta, prin OUG 32, fiind valabile inca 60 de zile, adica pana in 15 iulie. (vezi aici detalii)
Vezi aici textul legii privind suspendarea popririlor.
"Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide", a declarat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din T1 2021... detalii
Fundația Comunitară București, împreună cu Banca Transilvania, lansează “Inclusiv în cartier”, programul care sprijină dezvoltarea proiectelor în comunitățile de cartier, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata:Valoarea... detalii
Ministerul Educației și Cercetării, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare anunță acreditarea singurului curs integral „Educație... detalii
Peste 1.630 de elevi cu vârsta între 13-15 ani din 125 de școli, licee și colegii de la nivel național au participat la ediția a III-a a finalei naționale a... detalii