Legea privind plafonarea platilor si incasarilor in numerar a intrat in vigoare. Ce prevede noua lege

Autor:

Bancherul.ro
2015-05-01 10:05

De la inceputul acestei luni, mai exact din 9 mai, intra in vigoare legea care limiteaza platile si incasarile cu numerar (“Lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar”), care se aplica atat persoanelor juridice cat si persoanelor fizice autorizate, liber profesionistilor si persoanelor fizice.

Plafonarea platilor in numerar are ca scop reducerea economiei subterane si a evaziunii fiscale, efectul scontat fiind cresterea volumului de tranzactii bancare si cu cardul, care se pot urmari de catre autoritati.

Plafoanele in vigoare pana astazi priveau doar platile catre persoane juridice, dupa cum urmeaza:

– 10.000 lei/zi – plati catre persoane juridice
– 5.000 lei/zi – plata catre acelasi furnizor
– 10.000 lei/zi – plati catre magazinele cash&carry

Noile limitari legale se aplica atat platilor cat si incasarilor, atat in relatia cu persoanele juridice cat si cu celelalte categorii de persoane.

1. Limitari ale incasarilor persoanelor juridice, liber profesionstilor si persoanelor autorizate sa desfasoare activitati independente:

– 5.000 lei/zi de la o entitate (pentru incasarile de la persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente)

– 10.000 lei/persoana pentru incasarile de la persoane fizice (contravaloare cesiuni de creanta, imprumuturi, livrari de bunuri si prestari de servicii)

2. Limitari ale platilor efectuate de persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente

– 5.000 lei/zi catre o entitate (pentru platile catre persoane juridice, liber profesionsti si persoane autorizate sa desfasoare activitati independente) dar nu mai mult de 10.000 lei/zi.

– 10.000 lei/zi plati catre magazinele cash&carry

– 5.000 lei/zi/persoana plati reprezentand avansuri spre decontare

– 10.000 lei/zi/persoana pentru platile catre persoane fizice (contravaloare dividende, livrari de bunuri si prestari de servicii, cesiuni de creanta, restituiri de imprumuturi s.a.).

3. Tranzactiile intre persoane fizice vor fi plafonate la 50.000 lei/tranzactie.

4. Plati neplafonate:

– decontarea cheltuielilor de deplasare
– plata salariilor

Atentie! Nu sunt admise plati fragmentate efectuate in zile diferite pentru o tranzactie unitara, in scopul evitarii plafoanelor impuse de lege. Virarea sumelor ce depasesc plafoanele se va face prin intermediul instrumentelor bancare.

Amenda pentru incalcarea limitarilor este de 10% din suma ce depaseste plafonul, dar nu mai putin de 100 lei.

Vezi aici prevederile legii

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii