Proiectul de lege privind limitarea tranzacţiilor în numerar şi plafonarea comisioanelor bancare la platile cu cardul va fi aprobat de Guvern probabil săptămâna viitoare, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta.
“Am discutat din nou cu ministrul de Finanţe şi, probabil săptămâna viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea iniţiativă prin care, pe de-o parte, se limitează tranzacţiile în numerar la 10.000 lei, dar în paralel cu plafonarea comisioanelor bancare, în aşa fel încât oamenii să nu piardă nimic, iar băncile, care o să aibă rulaj mai mare, să nu îşi crească neapărat profitul pe seama oamenilor, ci să fie un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar şi de sprijin pentru populaţie care să nu afecteze băncile”, a spus Ponta în şedinţa de guvern, citat de Mediafax.
Astfel, plăţile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele şi către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, şi va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăţi între persoanele fizice.
În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.
În acelaşi proiect sunt limitate şi comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cardurile de credit.
Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.
Ministerul Finantelor a publicat ieri pe site-ul institutiei, in vederea dezbaterii publice, proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, in care se propune plafonarea comisioanelor interbancare (interchange) stabilite de organizatiile de carduri Visa si MasterCard la platile cu cardul in magazine de la 1% in prezent, la doar 0,2% la cardurile de debit si 0,3% la cele de credit.
Comisionul interchange este stabilit de Visa si MasterCard dar este incasat de banca emitenta a cardului de la banca detinatoare a POS-ului dintr-un magazin, fiind in medie de 1%. Acest comision, la care se adauga altele impuse de banci, se transfera magazinelor care detin POS-uri, astfel ca acestea platesc pentru fiecare plata cu cardul un comision intre 1,78% si 2,4% din valoarea cumparaturilor, conform unui studiu al Consiliului Concurentei.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii