Legea privind darea în plată a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, fara a se tine cont de propunerile BNR privind plafonarea valorii creditului la 150.000 de euro și condiția ca debitorul să aibă un grad de îndatorare mai mare de 65%, transmite Agerpres.
In schimb, au fost adoptate cateva amendamente, precum înlocuirea sintagmei “persoană fizică” cu “consumator” și prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp în care se suspendă orice plată a debitorului pentru creditul respectiv și orice acțiune de executare.
S-a respins și amendamentul depus de inițiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au rămas cu datorii la bancă, să le fie șterse aceste datorii.
Deputatul Daniel Zamfir susține că introducerea unor plafoane pentru aplicarea legii ar reprezenta o discriminare și ar lăsa loc la intepretări din partea băncilor. “Propun să renunțăm la pragul de 65% ca să nu vină băncile să susțină că ai 62,3% gradul de îndatorare și nu te mai încadrezi. Să limităm abuzurile băncilor!”, a spus Zamfir.
În plus, el susține că nu este vorba de o lege cu caracter social, ci de una cu caracter economic, pentru protecția consumatorilor. “Noi am gândit această lege pentru a împărți riscul între client și bancă. Este o lege pentru a proteja consumatorul împotriva abuzurilor băncilor. Toți cei care au luat credite, și mă refer la clienții a 9 bănci, au fost abuzați. Ceea ce s-a speculat, cum că de acele credite ar fi urmat să profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesioniștii de la aplicarea legii și cred că am lămurit cea mai mare problemă lansată public”, a adăugat inițiatorul Legii.
La rândul său, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat că pragurile sunt necesare pentru că o astfel de lege trebuie să îi ajute pe cei care au cu adevărat nevoie, nu pe cei care s-au îndatorat pentru terenuri, mai multe case sau dezvoltări imobiliare. “Orice prag este subiectiv, inclusiv pragul de la Prima Casă. Parlamentul poate stabili că trebuie ajutați cei cu credite de un milion de euro, dar Statul Român poate stabili cine merită ajutat și cine e suficient de prosper pentru a fi ajutat!”, a subliniat reprezentantul BNR.
În plus, Banca Centrală a propus, în cazul creditelor Prima Casă, să se mențină garanția statului, pentru că altfel programul nu mai poate continua. “Dacă se dorește menținerea programului, garanția statului trebuie să rămână irevocabilă”, a mai spus Olteanu.
Această propunere nu a fost discutată, însă, în Comisia de Buget, dar a fost transmisă Comisiei de fond.
De asemenea, BNR a propus ca în lege să fie introdusă o prevedere pentru clienții din viitor ca aceștia să poată opta pentru un avans mai mic, dar cu condiția să renunțe la “darea în plată” însă și această propunere a fost respinsă.
Proiectul urmează să fie discutat în cadrul Comisiei Juridice, unde propunerile de modificare pot fi reluate. După ce va trece de Senat, proiectul va ajunge la Camera Deputaților, for decizional.
Bancile au vandut din 2008 pana acum 316 case ipotecate
Băncile comerciale au executat, până în prezent, 316 imobile depuse garanție de persoane fizice pentru credite imobiliare, iar alte 5.230 de proceduri de executare silită sunt în derulare în prezent, a anunțat marți viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat pe marginea Legii privind darea în plată.
“Până acum au avut loc 316 executări silite la credite cu garanții imobiliare. Din 2008 încoace. Și avem în prezent în procedură 5.230 de cazuri de executări silite”, a precizat Voinea, citat de Agerpres.
Oficialul BNR a precizat că nu este vorba de 800.000 de credite cu probleme, pentru că există 1,5 milioane de credite contractate de persoane fizice, din care 480.000 sunt ipotecare. “Să ne lămurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000”, a spus Voinea.
În plus, în cazul în care cei cu credite ipotecare ar apela la darea în plată ar pierde avansul și ratele plătite până acum, sumă care se ridică la aproximativ 10 miliarde de lei la nivelul tării.
Nu există comentarii pentru această știre.
Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii
Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii
Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii
TBI Bank anunta ca "intre 27 martie si 31 martie, efectuam o actualizare importanta a sistemelor noastre. Din 1 aprilie, toate serviciile vor fi din nou disponibile": Serviciile indisponibile in... detalii