Legea privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric - forma pentru promulgare

Autor:

Bancherul.ro
2016-10-20 18:56

Lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori

ART. I

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.389 din 11 iunie 2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La Capitolul IV, dupa Sectiunea a 2-a se introduce o noua sectiune, Sectiunea 2 (1), care cuprinde art. 49 (1) si 49 (2), cu urmatorul cuprins:

SECTIUNEA 2 (1)

Informatii si drepturi ce trebuie incluse in contractele de credit in moneda straina

Art. 49 (1):

(1) Pentru creditele acordate in franci elvetieni, creditorii sunt obligati sa efectueze conversia in LEI a soldului creditului exprimat in franci elvetieni.

Neindeplinirea acestei obligati se sanctioneaza cu amenda contraventionala conform Art.86, alin (2) si cu sanctiuni contraventionale complementare conform Art.88 alin. (1) lit. (c) si Art.89, alin (1), lit. b).

(2) Conversia se va realiza prin act aditional acceptat de consumator. Este interzisa introducerea in actele aditionale de conversie a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept.

(3) In cazul in care imprumutatul a contractat un imprumut pentru achizitionarea unui imobil, teren, constructie, reabilitare, consolidare, extindere, in actul aditional incheiat cu ocazia conversiei, creditul va fi incadrat corespunzator ca si “imobiliar”, “ipotecar”, indiferent cum a fost denumit/vandut/raportat initial produsul bancar in franci elvetieni.

(4) Dispozitiile aliniatelor (1)-(3) se aplica si in cazul in care contractele de credit au fost externalizate de catre institutia de credit sau de catre institutia financiara nebancara.

Art. 49 (2)

(1) Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului/conventiei de credit in franci elvetieni.

(2) Institutia de credit sau institutia de credit nebancara comunica in termen de 30 de zile actul aditional si noul plan de rambursare intocmit pentru numarul de luni ramase din perioada de rambursare, care vor fi inmanate imprumutatului cel mai tarziu la urmatoarea scadenta.

(3) Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit, la cursul de schimb de la data incheierii contractului.

Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei-credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

2. La Capitolul V, Sectiunea a 3-a – “Rambursarea anticipata”, dupa aliniatul (2) al articolului 66 se introduc doua noi aliniate, alin. (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

(3) Consumatorul are dreptul sa ramburseze anticipat creditul in moneda prevazuta la art. 49 (1) alin. (1).

(4) Institutia de credit va efectua, la momentul solicitarii conversiei creditelor, fara costuri si comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plati, atat in moneda contractului, cat si in moneda de conversie.

Art II – (1) Prin exceptie de la art.2, lit j) si art.95, prevederile art. 49 (1), 49 (2) si ale art.66 alin (3) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile ulterioare, astfel cum a fost completataprin prezenta lege, se aplica si contractelor de credit in franci elvetieni privind vanzarea, respectiv cumpararea unor bunuri imobile, contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unor bunuri imobile, contractelor de credit ce implica un drept legat de un bun imobil aflate in curs de derulare.

(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale convenite cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, fara a implica costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorilor.

(3) Dispozitiile prezentei legi se aplica si contractelor de credit care au fost externalizate/vandute/cesionate precum si in cazul contractelor incheiate cu consumatori care au fost supusi executarii silite, indiferent de titularul creantei, de stadiul ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului, caz in care consumatorul se poate adresa instantei in vederea recalcularii debitului conform art. 49 (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi. Sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni (in lei sau euro, conform ofertei bancii) pana la data incheierii noului act aditional pentru conversia efectuata se calculeaza conform contractului de credit si ultimului plan de rambursare emis in franci elvetieni si se achita creditorului in transa unica la data semnarii actului aditional de conversie sau la cererea imprumutatului se vor adauga la ultimul sold al creditului exprimat in franci elvetieni dupa care se va efectua conversia in lei.

ART. III

De prevederile prezentei legi beneficiaza persoanele fizice care au calitatea de “consumator” in intelesul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. IV

Prezenta lege intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Vezi in Fisiere documentul publicat de Camera Deputatilor

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Legislatie

Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare

Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancareÎn vigoare de la 14.12.2015Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 918 din 11.12.2015Parlamentul României adoptă prezenta lege.TITLUL I Schemele de garantare a depozitelorCAPITOLUL I Domeniul de aplicare şi definiţiiSECŢIUNEA 1 Domeniul de aplicare Art. 1. (1) Prezentul titlu reglementează înfiinţarea şi funcţionarea schemelor de garantare a depozitelor ca scheme oficial recunoscute pe teritoriul României pentru scopul garantării depozitelor. (2) Recunoaşterea oficială a schemelor de garantare a depozitelor se realizează prin lege sau poate fi acordată de Banca Naţională a României în calitate de autoritate desemnată, cu respectarea cerinţelor impuse de prezentul titlu. (3) Banca Naţională a României este autoritatea desemnată pe teritoriul României şi autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile potrivit art. 3 alin. (6) lit. a).... detalii

Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010

Care sunt prevederile legale privind rambursarea anticipata a unui credit de nevoi personale fara garantii imobiliare, conform OUG 50/2010:Rambursarea anticipatăArticolul 66(1) Consumatorul are dreptul, în orice moment, să se libereze în tot sau în parte de obligațiile sale care decurg dintr-un contract de credit. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda și costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate și data prevăzută pentru încetarea contractului de credit.(2) Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiționat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.(la 02-01-2011, Art. 66 a fost modificat de pct. 31 al art. I din LEGEA nr. 288 din 28 decembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 888 din 30 decembrie 2010. )Articolul 67(1) În... detalii

OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata

ORDONANȚĂ nr. 21 din 21 august 1992 (**republicată**)privind protecția consumatorilorEMITENT GUVERNULPublicat în MONITORUL OFICIAL nr. 208 din 28 martie 2007**) Republicată în temeiul art. V din Legea nr. 476/2006 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.018 din 21 decembrie 2006, dându-se textelor o nouă numerotare.Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994 și a mai fost modificată și completată prin:– Legea nr. 178/1998 pentru modificarea art. 47 din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 388 din 13 octombrie 1998.– Ordonanța Guvernului nr. 58/2000 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, aprobată cu modificări și completări... detalii

Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

LEGE nr. 190 din 9 decembrie 1999privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliareEMITENT PARLAMENTULPublicat în MONITORUL OFICIAL nr. 611 din 14 decembrie 1999Parlamentul României adoptă prezenta lege.Capitolul ICreditul ipotecar pentru investiții imobiliare. Definiții(la 06-03-2006, Titlul Cap. I a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 34 din 1 martie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 200 din 3 martie 2006. )Articolul 1(1) Prezenta lege reglementează regimul juridic al creditului ipotecar pentru investiții imobiliare.(2) Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare poate fi acordat exclusiv de către instituțiile autorizate, cu respectarea condițiilor prezentei legi și a legilor speciale de constituire și funcționare a acestora.(la 06-03-2006, Art. 1 a fost modificat de pct. 1 al art. I din LEGEA nr. 34 din 1 martie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 200 din 3 martie 2006. )Articolul... detalii