Legea plafonarii dobanzilor la creditele IFN, trimisa la Curtea Constitutionala

Autor:

Bancherul.ro
2024-04-21 11:31

Legea plafonarii dobanzilor la creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adoptata de Parlament in 26 martie 2024, a fost trimisa la Curtea Constitutionala, la solicitarea partidului USD, care considera ca IFN-urile sunt discriminate fata de banci.

Legea impune plafoane doar creditelor acordate de IFN-uri, nu si de banci, ceea ce USR apreciaza ca fiind un „tratament discriminatoriu nejustificat al IFN-urilor in comparatie cu institutiile de credit”.

„Observam ca logica si scopul normativ al propunerii legislative votate sunt eronate. Activitatea de creditare a IFN-urilor atinge segmente de consumatori care, in multe cazuri, nu ar avea altfel acces la credite acordate de institutii de credit (adica sunt multi clienti nebancabili), asa cum reiese din statisticile relevante pentru activitatea de creditare desfasurata de IFN-uri.

Aceste segmente de consumatori prezinta in mod inerent riscuri mai mari de neplata. Prin urmare, costul riscului creditarii este in mod intrinsec mai ridicat pentru clientii IFN-urilor. Or, propunerea legislativa merge in directia opusa, restrangand marja creditorilor care isi asuma riscuri financiare mai mari, dar mentinand activitatea institutiilor de credit in afara obiectului legii.

Prin urmare, impunerea unui plafon specific numai pentru contractele incheiate de IFN-uri incalca principiul egalitatii de drepturi si al nediscriminarii”, se arata in motivatia USR privind neconstitutionalitatea legii, in care se adauga:

„Dispozitiile art.16 din Constitutie reglementeaza principiul egalitatii in drepturi, principiu fundamental al dreptului constitutional. Astfel, cum a statuat constant Curtea Constitutionala in jurisprudenta sa, principiul egalitatii „presupune instituirea unui tratament juridic egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite, dar, in acelasi timp, nu exclude, ci, dimpotriva, presupune solutii diferite pentru situatii diferite” si „principiul egalitatii, asa cum s-a aratat in mod constant in jurisprudenta Curtii Constitutionale, nu presupune uniformitate, ci, dimpotriva, situatii obiectiv diferite justifica si chiar impun instituirea unui tratament juridic diferentiat.”

Curtea Constitutionala va dezbate legea in 15 mai 2024.

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor au fost plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000%, la cat ajung in prezent. (vezi aici detalii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Creditele si depozitele la TBI Bank, indisponibile pana in 1 aprilie

TBI Bank anunta ca "intre 27 martie si 31 martie, efectuam o actualizare importanta a sistemelor noastre. Din 1 aprilie, toate serviciile vor fi din nou disponibile": Serviciile indisponibile in... detalii

BT Pay cu IBAN italian pentru romani si italieni

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și Europa de Sud-Est, anunță lansarea BT Pay Italia pentru românii cu rezidență în Italia și pentru italieni, conform unui comunicat al... detalii

Banca m-a sunat ca s-a aprobat creditul. Ce trebuie sa fac?

„Am primit un telefon in care cineva spune ca mi s-a aprobat creditul si sa adaug in Whatsapp numarul de telefon. Numai ca eu nu am cerut niciun credit. Ce... detalii

Card de credit BT Direct cu plati in rate si 5% bonus la cumparaturile in Dedeman

BT Direct și Dedeman lansează Cardul Direct Dedeman, card de credit co-branded destinat finanțării instant a planurilor de amenajare și modernizare a casei și grădinii, conform unui comunicat de presa,... detalii