Legea falimentului personal ar putea intra in vigoare din 1 iunie, ca alternativa la darea in plata

Autor:

Bancherul.ro
2016-04-12 17:57

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat astazi un proiect de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului prin care s-a amanat (prorogat) cu un an, pana in 31 decembrie 2016, intrarea in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice (falimentul personal), noul termen propus fiind 31 mai 2016.

Proiectul de lege a fost sustinut de Ana Birchall, deputata PSD, care este inițiatoarea Legii insolvenței persoanelor fizice. Aceasta a transmis un comunicat in care “și-a exprimat încrederea că și plenul Camerei Deputaților va vota proiectul de lege si că românii sufocați de datorii vor putea fi protejați împotriva executărilor silite și a pierderii agoniselii de o viață”.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a facut lobby pentru intrarea in vigoare mai devreme a legii insolventei persoanelor fizice, ca alternativa la legea privind darea in plata.

Intr-un comunicat comun al ARB si CPBR din 18 februarie se arata ca “se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului”. (vezi aici detalii)

Astazi, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat proiectul de lege privind devansarea cu o jumatate de an a termenului stabilit de Guvern pentru intrarea in vigoare a legii privind insolventa persoanelor fizice, ARB a transmis un comunicat in care saluta decizia, precizand urmatoarele:

“Debitorii de bună credinţă care întâmpină dificultăţi financiare pot opta pentru instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situaţiei lor financiare prin stingerea datoriilor, conform Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.

În procedura insolvenţei se suspendă executarea silită şi se stopează calculul de dobânzi/ penalităţi.

Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie la creditul angajat, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului.

În cadrul procedurii de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, debitorul rămâne cu garanţiile în proprietate dacă respectă planul de rambursare ce prevede acoperirea a cel puţin 50% din valoarea totală a creanţelor. Instanţa poate dispune ca debitorul să fie eliberat de datorii în cadrul procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active, după lichidarea de active şi efectuarea de plăţi către creditori.

Asociaţia Română a Băncilor susţine aplicarea acestei soluţii privind insolvența persoanelor fizice pentru debitorii de bună credinţă care întâmpină dificultăţi financiare, în acest mod fiind asigurate stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ şi a raporturilor de creditare, fiind evitate hazardul moral şi consecințele negative atât pentru consumatori, sistemul bancar, cât şi pentru economie în general.”

De ce s-a amanat intrarea in vigoare a legii

Guvernul a decis sa amane cu un an intrarea invigoare a legii insolventei persoanelor fizice motivand “imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplicate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.” (vezi aici detalii)

Ulterior, Ministerul Economiei a publicat “Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice”.

Potrivit acestui plan, pentru aplicarea legii insolventei persoanelor fizice este nevoie de personal suplimentar de nu mai putin de 2.030 de persoane la nivelul ANPC, Registrului Comertului si instantelor de judecata. (vezi aici detalii)

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat Hotărârea prin care se vor constitui Comisiile de insolvență la nivel central și teritorial, una dintre etapele incluse în Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice. (vezi aici detalii)

De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre planul de actiune pentru implementarea legii.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii