Dupa ce fondul american de investitii JC Flowers a incheiat, la inceputul lunii trecute, un acord de preluare a 25% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) detinute de principalul actionar Ilie Carabulea si un grup de persoane apropiate, banca a aprobat, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 9 octombrie, majorarea capitalului BCC cu 110 milioane lei, in cadrul unui plasament privat prin actiuni cumparate de J.C. Flowers, astfel incat fondul sa preia controlul bancii din Sibiu.
Actiunile BCC urmeaza sa fie preluate la pretul de 0,1001 lei per actiune, conform convocatorului AGEA. Valoarea nominala a unei actiuni BCC este de 0,1 lei, iar valoarea la bursa este in prezent de 0,143 lei.
In cadrul AGA din iunie, actionarii BCC au decis reducerea capitalului bancii cu 64%, echivalentul a 204 milioane lei, la 110 milioane lei, prin anularea a peste 2 miliarde de actiuni, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate ale bancii in valoare de 204 milioane lei.
In acelasi timp, s-a aprobat majorarea capitalului cu 110 milioane lei, pana la 220 milioane lei, prin emisiunea unui numar de 1,1 miliarde actiuni noi cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune, pretul fiind egal cu valoarea nominala.
Majorarea capitalului urma sa se realizeze prin oferirea actiunilor noi spre subscriere in cadrul dreptului de preferinta catre actionarii bancii, cu o valoare egala cu numarul actiunilor nou emise, drepturi care urmau sa fie tranzactionate la BVB. Actiunile nou-emise ramase nesubscrise urmau sa fie anulate.
Acum, in AGEA s-a aprobat ca actiunile ce vor ramane nesubscrise in cadrul perioadei de exercitare a dreptului de preferinta sa fie oferite spre subscriere catre JC Flowers, in cadrul unui plasament privat.
In cadrul AGEA s-a mai aprobat si anularea posibilitatii tranzactionarii la BVB a drepturilor de preferinta ale actionarilor BCC.
De asemenea, in AGEA s-a aprobat ca noua data de inregistrare aferenta operatiunii de majorare de capital social sa fie 27 octombrie 2015, cu o luna mai devreme decat era prevazut initial, astfel incat procedura de majorare de capital sa se finalizeze in luna decembrie, tinand cont ca banca are o rata de solvabillitate la limita legala, de 8,1% in iunie 2015.
Fondul american de investitii J C Flowers a aprobat preluarea pachetului de actiuni detinute de Ilie Carabulea, principalul actionar al Bancii Carpatica, tranzactia urmand a fi semnata in urmatoarele saptamani, a declarat Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, pentru Bancherul.ro.
Carpatica a anuntat intr-un comunicat trimis BVB ca a fost informata cu privire la faptul ca in 4 septembrie 2015 un grup de actionari ai bancii, care-i include pe Ilie Carabulea, Dana Cojocaru, Nicolae Lupu, Corneliu Tanase si Atlassib, a incheiat un acord cu JCF III Europe Holdings L.P., un vehicul investitional al JC Flowers III, LP, fond ce beneficiaza de consultanta J.C. Flowers&Co, in scopul vanzarii unei participatii indirecte de 25% din capitalul social al bancii.
Acordul a fost incheiat in corelatie cu interesul exprimat de J.C. Flowers&Co catre banca de a subscrie, daca anumite conditii sunt indeplinite, in cadrul majorarii de capital aprobata de actionarii bancii in Adunarea Generala a Actionarilor din 18 iunie 2015.
Carpatica mai mentioneaza in comunicatul semnat de directorul general Johan Gabriels ca achizitia indirecta a actiunilor de catre JCF III Europe Holdings L.P. va fi finalizata dupa indeplinirea anumitor conditii precedente, precum aprobarea de catre Banca Nationala a Romaniei. Conducerea bancii va fi informata de indata ce tranzactia va fi finalizata.
Ilie Carabulea detine 41,3% din actiunile Carpatica, Dana Cojocaru si Nicolae Lupu – cate 5%, Corneliu Tanase – 1,1% iar Atlassib, firma lui Carabulea – 4,5%. In total, grupul controlat de Carabulea controleaza 57% din capitalul Carpatica.
JC Flowers vrea sa cumpere si Piraeus Bank
JC Flowers a intrat si in camera de date a Piraeus Bank in vederea unei posibile preluari si a acestei banci, a spus Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, pentru Bancherul.ro.
Pentru banca greceasca si-a mai exprimat interesul si OTP Bank si alte fonduri de investitii, iar sefii Erste Bank si Raiffeisen Bank au declarat ca sunt pregatiti, la randul lor, pentru achizitii in Romania.
Deocamdata, a precizat Cinteza, doar Piraeus Bank a fost scoasa la vanzare dintre bancile grecesti. Se pare ca celelalte trei banci grecesti (Alpha Bank, Bancpost si Banca Romaneasca) nu si-au stabilit inca strategia de a se retrage din Romania sau de a urma un plan de fuziuni.
Piraeus Bank detine o cota de piata de 2,5% pe piata bancara, cu active de aproape 9 miliarde lei, fiind pe locul 11 in topul bancilor, in timp ce Carpatica este pe locul 20, cu active de 3,2 miliarde lei si o cota de piata de 0,9%.
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii
Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii
Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii