Mugur Isarescu va fi sustinut de coalitia de guvernare PSD-ALDE pentru un nou mandat la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dupa ce anterior condamnarii si incarcerarii fostului lider PSD Liviu Dragnea, toata lumea se astepta sa fie inlocuit cu unul dintre apropiatii acestuia, care initiasera un razboi dur in acest scop impotriva bancii nationale si a sistemului bancar.
Se spunea chiar ca Dragnea urmarea aservirea politica a bancii nationale, dupa modelul din Ungaria sau Polonia, o dovada in acest sens fiind proiectele de lege pentru modificarea statutului BNR, pentru slabirea independentei sale, precum cele privind repatrierea aurului din Londra si celebra OUG 114/2018 privind taxa bancara si scaderea ROBOR.
Chiar si Isarescu parea resemnat, crezand ca va fi inlocuit, dupa ce relatia cu Dragnea si acolitii sai s-a rupt total, anuntandu-si la un moment dat retragerea, dar apoi a revenit si a mentinut deschisa optiunea de a mai ramane in fruntea BNR, daca Parlamentul va decide asa, anticipand parca schimbarea jocurilor de putere in politica. Ceea ce s-a si intamplat.
Dupa inchidererea lui Dragnea si pierderea alegerilor europarlamentare, coalitia PSD si ALDE, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu, care nici macar nu a trecut pragul electoral, a fost pusa cu botul pe labe, astfel ca solutia de a-l mentine pe Isarescu la BNR era fireasca.
Nimeni din PSD si cu atat mai putin din ALDE nu ar fi avut curajul, in astfel de conditii, sa propuna un inlocuitor pentru Isarescu, desi au aparut zvonuri privind candidatura ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, care insa pare a fi propus in cursa pentru alegerile prezidentiale.
Anuntul privind sustinerea lui Isarescu pentru un nou mandat a fost facut astazi, dupa o discutie cu premierul Dancila, de seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, cel care a fost de partea BNR si a bancilor si in recentul razboi al acestora dus de Dragnea si compania, in ciuda faptului ca l-a cooptat in partidul sau, dupa ce a fost dat afara din PNL, pe Daniel Zamfir, papusa din Parlament al avocatului Gheorghe Piperea, care este implicat in numeroase procese impotriva bancilor, asadar direct interesat de discreditarea acestora si a BNR.
Cuplul Zamfir-Piperea a initiat o sumedenie de legi anti-banci, incepand cu darea in plata si terminand cu conversia creditelor in franci la cursul din data acordarii sau plafonarea dobanzilor, toate fiind anulate de Curtea Constitutionala.
Sustinerea lui Isarescu de actuala putere politica, in cadere libera, este in avantajul ambelor parti: PSD-ALDE poate castiga un iluzoriu capital politic, in timp ce Isarescu, care se bucura de prestigiul profesional si de independenta sa politica, fiind guvernator din 1990, sub toate partidele, va putea sa mentina pe linia de plutire sistemul bancar, finantele si economia tarii.
Mai mult, cu un nou mandat de cinci ani la BNR, Isarescu are sansa sa-si indeplineasca si ambitia ca Romania sa adopte moneda euro, dupa cum a sugerat.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii