Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi, in cadrul briefing-ului de presa de la sediul bancii centrale, ca impactul legii prin care se pot elimina toate comisoanele abuzive din contractele de credit are un impact major si afecteaza sistemul bancar, adica pe cei 6-7 milioane de deponenti, fata de cei 400.000 de beneficiari de credite care “cauta anumite usurari la credite cu ajutorul avocatilor.”
Intrebat daca BNR a finalizat studiul de impact a noii legi asupra sistemului bancar, guvernatorul a spus:
“S-a facut studiul, s-a discutat cu ARB-ul, propunerea mea catre colegii din BNR si cei de la ARB a fost urmatoarea: sa iasa impreuna si sa spuna asupra calculelor. Bineinteles ca nu sunt calcule simple, sunt conditionate, sau conditionale, ca sa spunem asa, si e bine sa le explice tehnic.
Nu spun acum nicio cifra, dar nu pot sa ma abtin sa nu spun ca impactul este major asupra sistemului bancar.
Daca BNR are aici o pozitie cel putin prudenta, nu este pentru ca aparam o banca sau alta. Noi aparam cei 6-7 milioane de deponenti din bancile romanesti.
Intr-adevar, e posibil ca si debitorii, cei care au luat credite, in anumite cazuri sa aiba dreptate, suntem pentru o abordare de la caz la caz, uneori si in instanta, dar foarte important este sa stii ca daca ai 2-3-400.000 de debitori care urmaresc cu ajutorul avocatilor anumite usurari in privinta creditelor, sa stii ca pe partea cealalta ai 6,7 milioane de deponenti.
Atunci cand impactul asupra sectorului bancar este major, cei care pot sa fie afectati sunt cei 6,7 milioane, tot romani, oameni care au avut incredere in sistemul bancar si isi tin acolo economisirile.
Ne amintim ca in cazul bancii Bank of Cyprus, nu stiu daca aveam 60 sau 70 de deponenti, toti destul de bogati, cu sume mari in depozite, de peste 100.000 de euro, si s-a facut caz: BNR ce face? Nu are grija de oamenii astia, ei nu sunt tot romani? Deci noi am avut grija de ei, s-a negociat uneori duri cu autoriatile din Cipru iar depozitele lor nu au fost afecate de acel haircut, de acea reducere aplicata deponentilor din Cipru.
Deci este foarte important sa facem aceasta analiza, tot la rece, daca se poate, intr-o discutie neemotionala pe cat putem si noi si poate si publicul sa accepte, privind impactul asupra sistemului bancar. Noi spunem impact asupra sistemului bancar insemnand impact asupra deponentilor in primul rand. Deci cam aceasta este judecata noastra.”
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii