BANCI | Stirea Zilei

Isarescu confirma: A fost un atac speculativ asupra leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 16:24

Tensiunile apărute la sfârşitul săptămânii trecute în piaţa monetară, reflectate şi în creşterea dobânzilor până la 30-40% pe an, sunt disfuncţionalităţi temporare care nu necesită crearea de facilităţi speciale de către BNR, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a precizat că dobânzile Robid-Robor din piaţa monetată "nu mai reflectă decât cel mult parţial realităţile pieţei".

"În cursul săptămânii trecute s-au calmat lucrurile pe piaţa valutară şi s-au mutat tensiunile pe piaţa monetară. Este, însă, un atac eşuat asupra leului. S-au format poziţii lungi pe leu, finanţate de regulă prin operaţiuni de tip swap şi, când nu s-au mai putut finanţa, s-au prăbuşit. Ca orice prăbuşire, scoate fum, iar fumul s-a văzut în piaţa monetară", a declarat Isărescu.

Vineri, leul s-a apreciat semnificativ, de la 3,7650 până la 3,67 lei/euro, în contrast cu evoluţia regională, după ce speculatorii au început să închidă poziţiile deschise pe euro/leu şi au avut nevoie să cumpere lei, potrivit unor dealeri din piaţă.

În condiţiile în care dobânzile din piaţa monetară depăşesc dobânda lombard (sau pentru facilitatea de credit, deschisă băncilor la BNR), de 14,25%, piaţa poate fi caracterizată ca fiind disfuncţională, a menţionat Isărescu, care a dat două motive principale pentru această situaţie: fie nu sunt titluri de stat suficiente, fie este o cerere mare de lei.

Guvernatorul a spus că înclină în principal către a a doua cauză pentru tensiunile de vineri din piaţa monetară.

"Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia, iar ceilalţi au început să-i taxeze suplimentar", a spus Isărescu, avertizând că astfel de anomalii pot avea şi consecinţe asupra economiei reale.

El a explicat că dobânzile în piaţă nu vor coborî probabil imediat, în condiţiile în care băncile care dispun de titluri de stat şi pot beneficia de credit lombard vor dori să profite în continuare de avantajul dat de marja de dobândă, însă piaţa va reveni treptat la normalitate.

"Asemenea anomalii nu pot exista foarte mult timp. Băncile vor veni la lombard şi vor lua lichidităţi cu 14,25%, ceea ce este mult mai puţin ca dobânzile de 30-40% de vineri. Băncile care nu au titluri de stat vor lua de la băncile care au titluri de stat", a menţionat Isărescu.

Guvernatorul a mai explicat că în piaţa monetară au existat vineri o parte de cotaţii şi o altă parte de operaţiuni calculate într-un moment tensionat.

"Robid-Robor se calculează la mijlocul zilei pe bază de cotaţii de la marii jucători. Tensiunile pe piaţa monetară au apărut în contextul în care o parte din jucătorii mari erau implicaţi în piaţa valutară direct sau pentru clienţi din exterior", a explicat Isărescu.

"Dobânda medie calculată de noi a fost între 28 şi 32%, pe baza unui volum ridicat, iar dobânda efectivă pentru tot volumul, în condiţiile în care au fost operaţiuni mari pe piaţă, de 1.400 miliarde lei, calculată ca medie efectivă a fost de 22%. Dacă eliminăm extremele, rămâne o valoare mediană 18%", a mai spus Isărescu.

Vineri, BNR afişase, în jurul orei 11, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) - cea mai sensibilă la fluctuaţiile de lichiditate din piaţă - de 19,00% pe an, mult peste cel de 16,53% pe an din şedinţa anterioară, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a sărit la 46,13% pe an, de la 28,31% pe an, cât era joi.

Însă dobânzile s-au menţinut ridicate şi luni, BNR afişând o dobândă ROBID overnight de 15,99% pe an, iar dobânda ROBOR a sărit la 56,05%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii