BANCI | Opinie

Isarescu: Bancile sa nu isi faca iluzii ca vor gasi iar debusee in creditul pentru populatie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-11-05 14:46

Băncile nu trebuie să îşi facă iluzii că vor relua creditarea populaţiei la ritmuri similare cu cele din perioada 2006 – 2008, a avertizat guverntorul BNR, Mugur Isărescu, care speră că instituţiile vor finanţa într-o mai mare măsură companiile şi proiectele de accesare a fondurilor europene.

"Pentru populaţie, fac o declaraţie personală, nu cred că există câmp viabil de creştere a volumului creditării pentru că populaţia care este acceptabilă la creditele de consum s-a cam împrumutat, şi, în consecinţă, (…) băncile să nu îşi facă iluzii că vor găsi debuşee importante, sau în orice caz comparabile cu ceea ce a fost în perioada 2006 - 2008, la nivelul creditului de consum, precum şi a celui ipotecar. Probabil că volumul de creditare va rămâne sau va creşte uşor de tot, dar nu văd aici speranţe prea mari", a declarat Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El crede că segmentul creditării îşi revine încet, dar revigorarea depinde de comportamentul băncilor.

"Băncile au lichidităţi. Acum principalele semne de întrebare pe care le ridică se referă la sustenabilitatea evoluţiilor din România şi nu dezvălui nici un secret, m-am văzut des cu ei, sunt şi ei aşa ...le tremură capul, derutaţi, nu ştiu ce să vadă, ce să creadă. Trebuie să le dăm dreptate. Repet, nu lucrează cu banii lor, îşi asumă riscuri enorme. Când dai un credit trebuie să fii asigurat că îl iei şi înapoi şi după ce ai avut experienţe nefericite în ultimii doi ani devii mai prudent", a spus Isărescu.

El speră că revenirea creditării se va realiza într-o măsură mai mare pe segmentul companiilor şi al cofinanţărilor de proiecte europene.

Totodată, Isărescu a explicat că ajustarea de pe plan extern se transmite în ajustare bugetară şi, ulterior, în menţinerea puterii de cumpărare chiar şi după reluarea creşterii economice.

"Va dura 1-2 ani până când (reluarea creşterii economice - n.r.) se va simţi în buzunarele oamenilor şi până când se va schimba din nou comportamentul de consum. Deci populaţia este relativ prudentă", a concluzionat guvernatorul băncii centrale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii