IRCC, indicele pentru dobanzile variabile la credite, scade la 1,88%

Autor:

Bancherul.ro
2020-12-31 18:41

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care intra in calculul dobanzilor variabile la creditele in lei, valabile mai ales la creditele pentru locuinte, inclusiv la cele garantate de stat prin programul Noua Casa, scade la 1,88% de la 1 ianuarie 2021, urmand a fi valabil pe parcursul primului trimestru al noului an.

In consecinta, vor fi mai mici si ratele la creditele in lei cu dobanda variabila.

De exemplu, dobanda variabila la cele mai multe credite ipotecare este formata din IRCC, in prezent 2,17%, la care se adauga o marja fixa a bancii, sa spunem 2,5%, astfel ca dobanda este 4,67%.

Din 1 ianuarie 2021, dat fiind ca IRCC este mai mic cu 0,29 puncte, dobanda la acest credit va fi 4,38% (marja fixa a bancii de 2,5% plus IRCC de 1,88%).

In cazul unui credit ipotecar in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro), rata lunara in prezent cu dobanda de 4,67% si DAE de 5,32% este 1.089 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 25 de ani ajunge la 315.855 de lei.

Din 1 ianuarie, rata lunara la acelasi credit scade cu 29 de lei, la 1.060 lei, iar suma totala de rambursat dupa 25 de ani se diminueaza cu 9.032 lei, la 306.823 de lei, conform Calculatordecredite.ro.

Valoarea IRCC valabila in primul trimestru din 2021 este mai mica decat nivelul ROBOR la 3 luni, vechiul indicator pentru dobanzile variabile la credite, care este astazi 2,03%, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Vezi aici care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea unui credit de nevoi personale.

Vezi aici care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea unui credit ipotecar.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii