Inovatia pe piata creditarii a luat avant in acest an, odata cu cresterea puternica a volumului de imprumuturi acordate de banci, in special al celor de consum, care le-au intrecut pe cele imobiliare, in ciuda programului Prima Casa.
Bancile au acordat credite noi de consum in valoare de 8,5 miliarde lei in primele 7 luni din acest an, in crestere fata de cele 6,2 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent, arata statisticile BNR.
Volumul creditelor noi de consum contractate de populatie este mai ridicat decat a celor ipotecare. De exemplu, in luna iulie, valoarea creditelor noi de consum s-a ridicat la 1,6 miliarde lei, in timp ce creditele ipotecare au fost de doar 900 milioane lei.
Iar bancile se concentreaza in continuare pe creditele de consum, in ciuda avertismentului recent al guvernatorului Mugur Isarescu cu privire la o potentiala supraincalzire a creditarii pentru populatie.
Mai intai, Idea Bank si Raiffeisen au lansat creditele fara adeverinta de venit, salariile clientilor fiind verificate de banci direct in baza de date a ANAF.
Acum, alte doua banci, ING si BRD, au adoptat si ele aceeasi practica (credite doar cu buletinul, dar cu salariul verificat la ANAF), dar au venit cu cate ceva in plus.
ING spune ca acorda creditele pe loc, asadar chiar dupa ce ai semnat contractul de credit, intrucat nu trebuie sa vii la banca decat cu buletinul, daca salariul sau pensia se regaseste in baza de date a ANAF, in timp ce BRD permite clientilor sa vina cu banii inapoi, in termen de 30 de zile lucratoare, fara sa plateasca nimic, daca sunt nemultumiti de serviciile primite.
„Banca garantează calitatea serviciilor oferite şi promite să nu perceapă niciun fel de dobândă, asigurare de viaţă sau comision de rambursare anticipată, în cazul clienţilor nemultumiţi de serviciile băncii care hotărăsc să restituie integral suma împrumutată în maximum 30 de zile lucrătoare de la data încheierii contractului de credit”, spune BRD intr-un comunicat.
Care sunt conditiile pentru rambursarea creditelor in 30 de zile? E nevoie de vreo justificare sau dovada privind calitatea serviciilor? BRD: “Nu sunt necesare justificari sau dovezi”, a precizat BRD, pentru Bancherul.ro.
BRD mai precizeaza ca poate oferi clientilor banii aferenti creditelor de pana la 32.000 de lei intr-un termen de trei ore, si nu pe loc, cum se lauda ING. De ce?
“Volumul mare de solicitari, previzibil la nivelul unei banci de talia BRD, implica tratarea atenta a fiecarei aplicatii. Nu solicitam documente de venit, dar verificarea datelor la ANAF presupune un interval minim de timp. Intr-un cuvant, facem tot posibilul sa ne tinem promisiunea indicand un interval realist, astfel incat locutiunea « pe loc » sau un alt adverb de timp sa nu ramana doar slogane folosite in comunicare”, a raspuns BRD.
Dar creditele mai mari, fara adeverinta de venit, in cat timp se acorda? BRD: “Intervalul de timp este de maximum 48 de ore. Concret insa, daca veniturile provin din pensii sau salarii, perioada poate fi semnificativ mai scurta.”
Raiffeisen are cele mai mari dobanzi
In privinta dobanzilor, BRD practica o dobanda fixa standard de 9,5%, iar pentru cei care incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, dobanda este 8,55%. Banca nu percepe comisioane de analiza sau de administrare lunara, ci doar pentru asigurarea de viata, de 0,09% lunar. DAE pentru un credit de 20.000 de lei pe 5 ani este 11,11% pentru clientii standard si 10,07% pentru cei care incaseaza veniturile la BRD. Banca precizeaza ca practica aceste costuri pana la finalul anului.
La ING, acelasi tip de credit are o dobanda mai mare: 10,45% cea standard, cu un punct mai mare decat la BRD, si 8,95% in cazul incasarii salariului intr-un cont al bancii si incheierii unei asigurari de viata de grup emisa de NN Asigurari de Viata. Aceasta costa aproximativ 0,029% din suma asigurata (calculata ca minimum dintre echivalentul in lei al 101% din Valoarea creditului asigurat si Suma maxima acordata de banca). Exemplu: pentru un credit in valoare de 20.000 lei, prima lunara de asigurare este de 5,86 lei, potrivit bancii.
ING mai percepe un comision de analiza de 105 lei si un comision de administrare de 200 de lei (1% din valoarea imprumutata), astfel ca DAE ajunge la 10,8%, conform calculatorului de pe site-ul ING. Rata lunara de platit este 414 lei iar valoarea totala de rambursat: 25.191 lei.
La Raiffeisen Bank, acelasi credit este si mai scump decat la BRD si ING: dobanda fixa este 11,65% pentru clientii care vin cu salariul la banca si aplica online (DAE: 12,97%), dobanda standard fiind 13,25% (DAE: 14,5%) valorile fiind valabile pentru credite intre 3000 si 7000 de euro echivalent in lei. Pentru creditele mici de pana la 3.000 de euro, dobanda minima este 13,65% (DAE: 16,21%), iar la creditele mai mari, de peste 7.000 de euro, dobanda este 9,65% (DAE: 10,41%).
Idea Bank are cele mai mici dobanzi, dar sunt variabile
La Idea Bank, creditele doar cu buletinul (verificate la ANAF) au o dobanda variabila formata din ROBOR 3 luni plus 6,2% sau 5,9% daca aduci veniturile la banca.
DAE calculat de banca pentru un credit de 35.000 de lei este 8,32% standard si 8% cu incasarea veniturilor.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii