Bancile-mama din Europa occidentala continua sa-si reduca, intr-un ritm ridicat, expunerile in tarile din Europa de Est in care sunt prezente cu subsidiare, contrazicand astfel estimarile initiale ale Initiativei Viena 2, un comitet format din reprezentantii institutiilor financiare internationale si reprezentantilor tarilor Europei emergente, printre care si Romania. Din acest motiv, conducerea Intiativei Viena 2 a luat o serie de masuri, precum primirea reprezentantilor bancilor-mama in conducerea grupului, reducerea nivelului de credite neperformante, pentru stimularea creditarii, precum si stimularea acordarii de noi imprumuturi prin schemele de garantare.
Initiativa Viena 2 s-a intrunit la Luxemburg, in 17 iulie 2013, pentru a analiza tendintele de reducere a expunerilor bancilor straine in tarile din Estul Europei (deleveraging), pentru a aborda problema calitatii activelor bancilor din regiune precum și implicațiile cadrulului de rezolutie (solutionare a situatiei bancilor cu probleme) propus de UE.
Pentru prima dată, reprezentanții celor mai mari grupuri bancare active în Europa emergenta au fost invitati la reuniune pentru a-si prezenta noul rol pe care-l vor juca și angajamentul fata de subsidiarele din Europa de Est.
Reducerea finanțarii externe atinge noi recorduri in primul trimestru
Comitetul director al Initiativei Viena 2 a menționat în noua sa monitorizare a stadiului procesului de deleveraging (vezi documentul din FISIERE) ca in primul trimestru al acestui an a continuat procesul de reducere a finanțarilor externe de la băncile occidentale catre subsidiarele din Europa Centrala si de Sud-Est (CESEE), excluzând Rusia și Turcia.
[2]
Mai mult, previziunea din precedenda monitorizare ca al doilea val al reducerii expunerilor, care a inceput la jumătatea anului 2011, urmeaza sa se diminueze, nu sa dovedit corectă. De fapt, restricțiile de finanțare transfrontaliera persistă, fiind semnificative in unele tari, fiind cauzate, în parte, de impactul percepției externe cu privire la climatul intern din respectivele state.
Creșterea creditelor acordate sectorului privat a rămas slabă, cu excepția Turciei, iar raportul credite-depozite a continuat să scadă.
Există o preocupare ca deteriorarea sentimentului pieței vis-à-vis de țările emergente, aparut la sfârșitul lunii mai, poate intensifica procesul de reducere a finantarilor. De aceea, este foarte importanta continuarea monitorizarii atente a procesului de dezintermediere, cu un ochi pentru riscurile sistemice în regiune.
Noul cadru UE de rezolutie (solutionare a situatiei bancilor cu probleme)
Comitetul director al Initiativiei Viena 2 a discutat cadrul de rezolutie propus de UE și va evalua implicațiile pentru țările europene emergente, urmand sa prezinte, la toamna, observațiile autoritatilor europene.
[3]
Urgență pentru a aborda rata inalta a creditelor neperformante și finanțarea IMM-urilor
Initiativa Viena 2 a reiterat nevoia urgentă de aborda problema creșterii creditelor neperformante (NPL) în regiune. Se vor actualiza recomandările Grupului de lucru pentru creditele neperformante și se vor propune strategii pentru a trata cu băncile capacitatea de absorbție a riscurilor pentru acordarea de noi împrumuturi. Un nou gru de lucru va fi înființat pentru a evalua sistemele de garantare naționale și potențialul pentru instituțiile financiare internaționale (IFI), de intervenție în acest domeniu pentru a sprijini accesul la finantare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).
Participarea bancilor în Comitetul de coordonare a Initiativei Viena 2
Comitetul director este încântat să anunțe ca reprezentanții bancilor mama vor participa la reuniunile Comitetului Director la Initiativei Viena 2, cu respectarea confidențialității datelor. Următoarea reuniune a Inițiativei Viena 2 este programată pentru perioada 21-22 octombrie 2013 la Bruxelles.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii