ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

Autor:

Bancherul.ro
2024-11-06 09:57

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale.

Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu x%”, ceea ce este incorect, ci cu dobanda “intre x% si Y%.”

ING a fost printre primele banci care din 2018 au introdus conceptul de „dobanda de la x%” , aspect criticat de Bancherul.ro, pentru ca poate induce in eroare publicul.

Dupa un an, ING si-a insusit critica si a inceput sa-si faca reclama la credite in mod corect, dupa formula „dobanda de la… pana la…” 

Celorlalte banci nu le-a pasat insa de acest exemplu de buna practica si continua sa-si promoveze imprumuturile cu dobanzi „de la…”, o formula incorecta, inselatoare, deci probabil si ilegala.

Iata cateva exemple:

Unicredit isi face reclama la refinantarea creditelor „cu dobanda anuala fixa de la 5,99%”.

[1]

Raiffeisen are de Black Friday un credit de nevoi personale cu dobanda speciala de la 6,25%.

[2]

„La asa dobanda, imi iau. De la 5,9%”, suna reclama BRD.

[3] 

Si la Libra Bank creditele au o dobanda „variabilă, începând de la 2,15% + IRCC* sau fixă, 5.99% în primii 3 ani (condiÈ›ie de virare salarială)”.

De ce este incorecta “dobanda de la…”?

Pentru ca aceasta, adica nivelul cel mai mic de dobanda, poate fi valabila doar in conditii speciale, pentru care se califica putina lume, in timp ce banca aplica o dobanda mult mai mare celor mai multi clienti.

“De la 5,9%, dar cand iti face calculul la banca, ajunge la 16-17%”,  conform unei postari pe pagina Facebook a BRD.

La fel cum este reclama si practica inselatoare a IFN-urilor, cu dobanda 0 in prima luna, aspect relatat de Bancherul.ro in 2018, dar care continua si in prezent.

In ciuda faptului ca aceasta practica inselatorare si ilegala a IFN-urilor a dus si la supraindatorarea multor oameni.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii