ING Bank a decis sa inlocuiasca propria oferta de amanare a ratelor pe o perioada de maxim doua luni, cu prelungirea perioadei de creditare si fara majorarea ratei, cu prevederile OUG 37/2020, care presupun majorarea ratelor dupa perioada de suspendare, de pana la noua luni.
ING Bank a urmat astfel exemplul BRD si Raiffeisen, care si ele a inlocuit oferte proprii, fara majorarea ratelor, cu OUG 37/2020.
La BCR se pot face in continuare amanari de rate, la creditele de consum, pe o perioada de maxim 3 luni, prin esalonarea dobanzii pe restul perioadei de creditare, o oferta mai buna decat OUG 37/2020, care prevede capitalizarea dobanzii amanate la soldul creditului, adica dobanda la dobanda.
“Schema de sprijin anunțată de ING pentru clienții săi persoane fizice și IMM-uri în data de 17 martie va fi înlocuită de prevederile Ordonanței de Urgența a Guvernului nr. 37/2020, care prevalează și care prevede condiții mai favorabile clienților.
Printre condițiile instituite prin acest act normativ se numără o aplicabilitate mai largă, acoperind toate categoriile de clienți, posibilitatea de a amâna plata ratelor și/ sau dobânzilor pe o perioadă aleasă de debitori de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, precum și un proces simplificat de acceptare a a noilor condiții contractuale, fără întocmirea de acte adiționale și fără necesitatea deplasării la sediul băncii”, spune ING.
ING ofera si doua exemple in care arata cu cat cresc ratele dupa perioadele de amanare.
Astfel, daca un credit ipotecar cu o valoare la zi a soldului de 150.000 de lei pe 15 ani si o dobanda de 5,27% se amana pe o perioada de 3 luni, rata creste cu 33 de lei, de la 1.207 la 1.240 de lei.
In cazul unui credit de nevoi personale cu un sold la zi in valoare de 20.000 de lei, pe o perioada de trei ani, cu o dobanda de 8,75%, rata creste cu 13,86 de lei, de la 633 la 647 lei.
ING nu amana si plata asigurarilor
ING precizeaza ca “asigurările se vor achita în continuare conform polițelor de asigurări încheiate”. La alte banci, precum BCR, si primele de asigurare, care sunt incluse in rata lunara, sunt amanate, cum este si normal, urmand a fi achitate dupa perioada de amanare.
ING probabil ca a interpretat original OUG 37/2020, care prevede amanarea ratelor “reprezentand rate de capital, dobânzi și comisioane”, fara sa mentioneze si primele de asigurare.
Amanarea ratelor, fara comisioane, ar putea crea probleme clientilor.
Informatiile publicate pe site-ul ING:
Ca urmare a publicării Ordonanței de Urgență nr. 37/ 2020, privind amânarea la plată a ratelor aferente produselor de creditare, precum și a normelor metodologice de aplicare a acesteia, îți comunicăm mai jos prevederile acestui act normativ pe care considerăm că ar trebui să le ai în vedere.
Dacă dorești să soliciți amânarea ratelor aferente creditului tău, indiferent că este vorba despre un credit de nevoi personale sau unul garantat cu ipotecă, te rugăm să completezi formularul de aici până cel târziu pe data de 13 mai 2020 inclusiv, sau să ne trimiți solicitarea de amânare conținând toate informațiile din formularul de aici prin email la contact@ing.ro, prin telefon la 031 406 2464 sau prin scrisoare pe adresa ING Bank, Str. Aviator Popișteanu nr. 54A, clădirea nr. 3, sector 1, București. Te vom contacta în termen de maxim 15 zile calendaristice de la data primirii solicitării, cu un răspuns. Traversăm o perioadă dificilă și ne străduim să venim în întâmpinarea clienților noștri cu soluții transparente și eficiente.
Schema de sprijin anunțată de ING pentru clienții săi persoane fizice și IMM-uri în data de 17 martie va fi înlocuită de prevederile Ordonanței de Urgența a Guvernului nr. 37/2020, care prevalează și care prevede condiții mai favorabile clienților. Printre condițiile instituite prin acest act normativ se numără o aplicabilitate mai largă, acoperind toate categoriile de clienți, posibilitatea de a amâna plata ratelor și/ sau dobânzilor pe o perioadă aleasă de debitori de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, precum și un proces simplificat de acceptare a a noilor condiții contractuale, fără întocmirea de acte adiționale și fără necesitatea deplasării la sediul băncii.
Noile prevederi legale oferă posibilitatea pentru clienți să solicite o singură dată amânarea obligațiilor de plată scadente reprezentând credit, dobânzi și comisioane pentru o perioadă de 1-9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
Ce trebuie să știi înainte de a solicita amânarea obligațiilor de plată:
1. în perioada de amânare la plată se va calcula dobânda, conform prevederilor contractelor de credit, iar aceasta va fi achitată după perioada de amânare la plată, în funcție de tipul creditului, astfel:
În cazul creditelor garantate cu ipotecă imobiliară: eșalonat în mod egal, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.
În cazul creditelor de consum: prin capitalizare (adăugare) la soldul creditului, la care se va calcula dobânda prevăzută de contract, pe perioada rămasă până la noua scadență a creditului, prin recalcularea obligațiilor de plată lunare.
2. Astfel, după încheierea perioadei de amânare la plată, rata lunară totală de plată va crește față de situația prezentă. Îți oferim mai jos 2 exemple reprezentative, că să îți fie mai ușor:
[1]
[2]
3. Perioada de creditare se va extinde cu perioada de amânare la plată în toate cazurile, fără a depăși limita de vârstă.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a beneficia de amânarea ratelor sunt următoarele:
• Veniturile tale sau ale familiei* au fost afectate, direct sau indirect, din cauza pandemiei COVID-19 și esti în imposibilitate de a onora obligațiile de plată asumate.
• Nu înregistrezi restanțe la data de 16 martie 2020 (data instaurării stării de urgență) sau ai achitat între timp restanțele respective.
• Creditul pentru care soliciți amânarea obligațiilor de plată a fost acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor este ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv, și nu a fost declarată scadență anticipată.
• Prelungirea duratei creditului cu perioada suspendării obligației de plată nu depășește limita de vârstă prevăzută de normele interne de creditare, adică 70 de ani.
• Ai acordul celorlalte părți din contractul de credit, inclusiv acordul garantului/ garanților ( proprietarul/ proprietarii imobilului ipotecat sau al altui bun adus în garanție )
Pentru orice întrebare, nu uita că ne poți contacta în orice moment la numerele de telefon *2464 sau 031 406 2464 sau ne poți scrie la adresa contact@ing.ro.
*familie înseamnă soț/soție, părinți și copii care locuiesc și gospodăresc împreună cu împrumutatul
Clientii ING vor putea face, din luna decembrie 2022, plati instant in lei catre clientii altor sase banci care accepta astfel de plati: Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, Libra Bank, Patria Bank, Vista Bank.Banii trimisi cu platile instant ajung in doar cateva secunde in contul celeilalte banci, indiferent de ora sau ziua in care se fac, spre deosebire de platile normale interbancare, care pot dura chiar si o zi si se pot efectua doar in zilele lucratoare.Anuntul ING:Banii ajung instant când plăteşti din Home’Bank, chiar şi când beneficiarii au cont la alte bănciDin luna decembrie 2022, plăţile interbancare în lei făcute din Home’Bank, inclusiv plăţile efectuate utilizând Alias Pay, vor ajunge la destinatari în doar câteva secunde, indiferent că este noapte sau zi, weekend ori sărbătoare legală. La fel şi în cazul unei încasări.Plăţile se... detalii
ING Bank si OLX ne informeaza, intr-un comunicat, cum ne putem apara de fraudatorii din mediul online:• Dă IBAN-ul, nu datele de pe card (numărul de pe fața cardului) dacă... detalii
Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank, pana in 20 martie 2022, de cand va putea fi folosita pe telefoanele mobile doar noua versiune 4.8 pentru Android si... detalii
ING Bank a fost implicată într-o nouă emisiune de obligațiuni verzi, în valoare de 500 milioane de euro, pentru NEPI Rockcastle - cel mai mare proprietar de centre comerciale din... detalii