BANCI | Analiza

ING: Efectele relaxarii politicii monetare se vor manifesta in 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-01 19:59

Efectele relaxării politicii monetare în economie se vor manifesta anul viitor, în contextul scăderii dobânzilor din piaţă odată cu noi decizii de reducere a ratei cheie şi a rezervelor minime obligatorii, dar leul se va deprecia la finele lui 2009 - începutul lui 2010, potrivit unei analize ING.

"Odată cu noi relaxări ale politicii monetare, dobânzile din piaţă ar trebui să scadă, iar economia va resimţi efecte pozitive în 2010. Costul acestor beneficii ar putea fi un leu mai slab, aşteptat la sfârşitul acestui an şi/sau încputul lui 2010", a arătat Nicolaie Alexandru, senior economist ING, într-o analiză prezentată miercuri.

Banca Naţională a României (BNR) a redus, marţi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, rata rezervelor minime obligatorii în valută cu cinci puncte procentuale, la 35% din pasivele băncilor, şi rata rezervelor minime obligatorii la lei cu trei puncte procentuale, la 15% din pasive.

Potrivit ING, decizia BNR denotă prudenţă şi atenţie la rata inflaţiei, iar o relaxare mai agresivă a politicii monetare ar fi atras riscuri în economie, legate de stabilitatea finaciară şi stagflaţie (presiuni inflaţioniste însoţite de stagnarea activităţii economice).

Reducerea rezervelor minime în lei, necesară odată cu relaxarea reglementării pentru valută şi în contextul scăderii Euribor, are potenţialul de a stimula creditarea în monedă naţională fără a reduce atractivitatea leului pentru investitori, se arată în analiza ING.

Astfel, banca anticipează "presiuni descendente" asupra dobânzilor, care vor sprijini creditarea la finele acestui an şi începutul lui 2010.

Totodată, leul nu a fluctuat semnificativ după anunţarea deciziilor BNR, iar moneda va fi, în continuare, pe termen scurt, influenţată de evenimentele din economia globală.

"Totuşi, previzionăm riscuri pentru un leu mai slab spre sfârşitul acestui an şi/sau începutul lui 2010", notează ING.

Pe de altă parte, decizia BNR de a stabili dobânda cheie în funcţie de ratele istorice ale inflaţiei, şi nu după propriile estimări privind evoluţia acestui indicator, "nu caracterizează un organism a cărui activitate se bazează pe o ţintă de inflaţie", consideră analiştii băncii. ING arată, astfel, că BNR manifestă "un grad ridicat de incertitudine" cu privire la propriile prognoze de inflaţie.

Banca centrală ţinteşte, pentru sfârşitul acestui an, o rată anuală a inflaţiei de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii