Dupa ce la inceputul anului trecut ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casa, in paralel cu scaderea de la 25% la 15% a avansului pentru creditele ipotecare standard, banca olandeza a decis sa revina in acest an la avansul minim de 5% in cazul creditelor garantate de stat pe perioade de maxim 25 de ani, mentinad nivelul de 10% pentru creditele de pana la 30 de ani.
“Am reintrodus optiunea de avans de 5% pentru perioade de creditare sub 25 de ani, urmare a analizei solicitarilor cererilor primite din partea clientilor. Spuneam si anul trecut ca vom urmari cererea clientilor constant si vom reevalua decizia daca va fi cazul. Totusi incurajam si recomandam in continuare clientii sa vina cu un avans mai ridicat pentru a obtine atat un credit cat si o rata de valori mai mici. Avem in luna martie si o promotie de dobanda. Cel mai mic pret din piata, marja de 1.95%”, a precizat ING, pentru Bancherul.ro.
Revenirea ING la avansul de 5% poate reprezenta o confirmare ca acesta reprezinta cea mai importanta atractie in cazul creditelor Prima Casa.
Pentru un credit de 50.000 de euro, avansul de 5% inseamna 2.500 de euro, pe cand in cazul avansului de minim 15% este nevoie de o suma de trei ori mai mare, adica 7.500 de euro.
Creditele Prima Casa au si avantajul unei dobanzi mai mici decat pentru un credit ipotecat standard, fiind plafonata prin lege la 2% plus ROBOR la 3 luni.
In aceste conditii, costul total (DAE) al creditelor Prima Casa acordate de unele dintre cele mai mari banci (BCR, BT, BRD, CEC si ING) este destul de apropiat: intre 4,37% la BRD si 4,43% la BCR, in cazul unui credit de 180.000 de lei pe 25 de ani.
Rata lunara este, in consecinta, foarte apropiata la toate cele cinci banci: intre 953 si 959 lei.
Comparativ, la creditele imobiliare standard, rata lunara incepe de la 1.072 lei la ING si ajunge la 1.176 lei la BCR, care este cel mai scump credit imobiliar standard.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii