„Inflatia industriala” isi acceleraza cresterea la aproape 27% in octombrie 2021

Autor:

Dan Palangean
2021-12-06 16:17

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea luna în octombrie 2021, ajungând la 26,84%, de la numai 0,12% în ianuarie și după ce trecuse pragul de zece procente în mai.

Datele INS arată o majorare lunară de peste zece puncte procentuale pe canalul pieței interne (+10,7pp), de 6 șase ori mai mare față de cea venită pe filieră externă (+1,77pp).

De reținut, în context, ecartul îngrijorător între evoluția prețurilor de profil la intern (+32,42%) și a celor de pe piața externă (+17,47%). Pe fondul stabilizării cursului de schimb sub pragul de 4,95 lei/euro, diferența de 15 puncte procentuale, aproape inexistentă în urmă cu cinci luni, reprezintă un factor de presiune major pentru echilibrele macroeconomice.

Practic, aproape toată această evoluție poate fi pusă pe seama intensificării scumpirilor din domeniul energiei (+20,09% în octombrie, după +7,90% în septembrie și +2,23% în august). Avansul prețurilor la energie a ajuns astfel la cote istorice, cu un avans de +74,71% față de aceeași lună din anul precedent.

Pe poziția a doua a scumpirilor, apar bunurile intermediare (+1,66% în octombrie 2021, ritm în scădere de la +1,93% în august și +1,79% în iulie, însă +22,38% creștere anuală).

Urmate îndeaproape de bunurile de capital (+1,65% lunar, +8,91% ritm anual) și bunurile de folosință îndelungată (+1,59% în octombrie și +11,21% anual).

[1]

Astfel, sectorul industrial consemnează facturi majorate substanțial, pe fondul unui volum de activitate încă insuficient (revenirea în expresie fizică a producției industriale la nivelul din 2018 ar urma să se producă de-abia în 2022).

Scumpirile de pe lanțul de fabricație se vor transmite parțial în lunile următoare către indicele prețurilor de consum pentru populație, estimat la să urce până la 8,6% la mijlocul anului viitor.

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri cu totul excepționale de prețuri ale produselor de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+96%, după evoluția prețurilor mondiale la materia primă), precum și în furnizarea de energie electrică și termică, gaze și apă caldă (+69,1%) sau industria metalurgică (+65%).

Le urmează, la mare distanță dar cu ritmuri foarte ridicate, prelucrarea lemnului (+36%), industria chimică (+30,8%). La polul opus s-au situat repararea de mașini și echipamente (+3,22%) și fabricarea de mașini și utilaje (+4,82%). Totuși, autovehiculele de transport rutier au urcat brusc de la +3,28% la finele lui septembrie până la +8,56% la finele lui octombrie.

Avansul activității economice, corelat cu un context internațional de creștere exponențială a costurilor cu energia, a condus la creșterea fulminantă a prețurilor industriale. Pe fondul trecerii în domeniul negativ a ritmurilor de creștere în termeni reali la salarii și pensii, rămâne de văzut cât se va transmite în indicele prețurilor pentru populație și cum va fi afectat nivelul de trai.

În fine, reamintim că, deși estimarea rezultatului economic pentru 2022, făcută în prognoza de toamnă de Comisia Națională de specialitate a fost majorată recent cu circa 40 miliarde lei, până la 1.317,3 miliarde lei, avansul PIB în termeni reali a fost deja micșorat de la 4,9% la 4,6%, ÎNAINTE de publicarea noilor date privind „inflația industrială”.

Comentarii

De la: MariusSubiect:

Campanie de strangere de fonduri

Comentariu:

Campanie de strangere de fonduri Daca exista persoane generoase dintre cititorii acestui site respectabil si foarte apreciat de comunitatea financiar-bancara, poate se concretizeaza ideea unei strangeri de fonduri pentru achizitionarea si daruirea catre BT a unui numar cat mai mare de exemplare de dictionare ale limbii romane; poate asa mai afla si anumite persoane din BT ce inseamna in limba romana cuvantul "ecosistem" si, de ce nu, si acronimul ADN.

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

ecosistem si ADN

Comentariu:

Marius, Banca Transilvania foloseste ecosistem si ADN la sensul figurat, ceea ce, dupa parerea mea, nu este gresit, ba chiar invioreaza semantica limbii romane

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica

România, la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE

România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii

Producția industrială, la cota -1,8% după 11 luni din 2024

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii

Deficitul contului curent, peste 26 miliarde euro în noiembrie 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii