Inflația anuală, scădere până la 14,5% în luna martie 2023

Autor:

Dan Palangean
2023-04-24 15:15

Inflația anuală a scăzut în martie 2023 la 14,53%, aproape un punct procentual mai puțin față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS.

Deși majorarea lunară a prețurilor a marcat cea mai mare valoare din ultimele patru luni (+1,01%), a intervenit un efect de bază favorabil (+1,88% în martie 2022), care a determinat revenirea pe un trend de scădere.

Inflaţia MEDIE anuală a urcat la 15,3% pe metodologia națională (în premieră, PESTE rata anuală) în timp ce indicatorul CORE 2 ajustat, aflat sub incidența politicii monetare, a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele opt luni (+0,97%). Indicele armonizat IAPC, calculat după metodologia europeană, a fost de numai 0,85% în varianta lunară și 12,1% în cea anuală (în scădere de la 13,4% anterior), media ultimelor 12 luni față de cele 12 precedente fiind de 13,2%.

Prețurile produselor alimentare au crescut în martie cu 1,89% (21,56% pe ultimele 12 luni) și au avut contribuția cea mai mare, peste trei cincimi) în majorarea indicelui de prețuri la consumator. Alimentele de bază s-au scumpit pe toată linia, singura excepție notabilă fiind uleiului comestibil (-3,38%). Marginal s-au mai ieftinit citricele (-0,23%), ouăle (-0,13%) și mierea de albine (-0,02%).

Creșterile de prețuri ceva mai pronunțate s-au înregistrat la produse volatile, precum legume și conserve de legume (+8,95%, cu +11,23% la conserve și +6,24% la cartofi) și fructe proaspete (+3,17%), produse cu prețuri volatile care au dat o treime din inflația lunară. Ele au fost urmate de categorii precum peștele proaspăt (+2,68%), carnea (+1,48%) și brânza (+1,32%).

[1]

La mărfuri nealimentare, indicele per total a fost mult mai redus (+0,35%). De remarcat scăderea importantă consemnată la medicamente (-8,05%, dar cu riscuri majore de lipsuri la anumite tipuri). Combustibilii au păstrat aproape același preț (+0,01%), ttunul a stat pe loc (0%) dar energia electrică a revenit (cu toată plafonarea) pe creștere (+4,78%) și a dat o cincime din inflația lunară.

Pe segmentul de servicii, indicele a fost de +1,08%, cu majorările cele mai semnificative de tarife la apă, canal, salubritate (+2,08% în martie 2023 și +24,23% pe ultimele 12 luni, valoare maximă pe toate tipurile de prestații către populație),îngrijire medicală (+1,80%), igienă și cosmetică (+1,39%), HoReCa (+1,37%) și servicii de telefonie (+1,08%).

Inflația de bază a coborât sub pragul de 1%

De reținut, indicatorului CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare, a rămas peste pragul de 1%, marginal peste valoarea din luna precedentă și aproape de nivelul din august 2022. Este un semn că presiunea inflaționistă se păstrează, în contextul majorării indicelui anual. Situația va trebui urmărită atent, pe fondul creșterilor nominale de venituri.

[2]

Prețurile industriale, deși situate cu avansul anual în scădere, la circa 22% (27% la intern), vor continua transmiterea parțială spre coșul de consum în lunile care urmează. De reținut, indicele anual de inflație va fi îmbunătățit considerabil în a patra lună din 2023, printr-un avans lunar situat sub cel de 3,74% consemnat în aprilie 2022.

Inflația va coborî semnificativ în trimestrul al doilea

Valoarea estimată oficial de BNR pentru IPC pe T1 2023 (14,4%) a fost atinsă aproape întocmai iar pentru finalul anului se anunță a fi de 7%. Scăderile ce ar urma să se producă în lunile aprilie și mai, sunt susținute de un efect de bază favorabil (valori mai mari de anul trecut vor fi înlocuite cu cele la zi), în condițiile păstrării plafonării prețurilor la curent electric și gaze.

[3]

Cifrele vizate pentru partea a doua a anului curent indică o scădere similară a inflației în decursul T3 și T4, de 1,7- 1,8 puncte procentuale, adică aproximativ o înjumătățire a ajustării prețurilor față de trimestrul în care am intrat. După care ar urma să se producă o nouă înjumătățire a reducerii inflației, la nivelul de 0,8 pp în T1 și T2 2024.

Deocamdată, prognoza curentă a CNSP include o valoare ceva mai ridicată decât BNR pentru finalul anului 2023 (8%), dar mai redusă pentru finalul anului 2024 (doar 3,7% față de 4,2%). Cu observația că valoarea MEDIE ANUALĂ a inflației ar urma să scadă la 10,8% anul curent și la 5,7% în 2024, după ce în 2022 urcase la 13,8%.

Comentarii

De la: BalintSubiect:

Comisioane Cec Bank

Comentariu:

Buna ziua, Cardul Multicurrency de la CEC Bank nu are comision de administrare lunara, consultati siteul https://www.cec.ro/persoane-fizice/carduri-debit/card-euro-visa-multicurrency-online

De la: Vasile Pop ComanSubiect:

comision card CEC Bank

Comentariu:

Nici in tabel nu apare vreun comision de administrare a cardului Multicurrency CEC Bank, ci doar comisionul de administrare a contului la care este atasat cardul.

De la: Vasile Pop Coman - Bancherul.roSubiect:

comision cont card Multicurrency

Comentariu:

Cred ca ati fost indus in eroare de prezentarea de pe site-ul CEC.ro. Orice card functioneaza atasat la un cont curent, standard sau in cadrul unui pachet. In articol, noi am luat in calcul un cont curent standard. La acest cont curent standard se ataseaza cardul Multicurrency. De fapt, conform precizarilor CEC Bank, nu se plateste comision pentru conturile in alte valute, nu pentru contul curent in lei: "În cazul Visa Multicurrency, pentru operațiunile în lei se folosește contul curent standard. De asemenea, dac? un client deschide conturi curente în alte monede (eur, usd, chf, gpb etc) nu se vor percepe comisioane de administrare ale contului în valut?. Conturile în valut? vor fi asociate automat cardului Multicurrency și se pot face pl?ți la comercianți și retrageri în valut?, f?r? conversie valutar?. Dac? un client are deja un cont curent simplu pentru care se percepe comision lunar de administrare, în cazul în care va contracta un card Visa Multicurrency, acest cont va fi asociat automat cardului și nu se va mai percepe comision de administrare. În cazul celor care dețin contul curent în cadrul unui pachet de produse și servicii, în funcție de rulajul înregistrat (de exemplu, nu se percepe comision de administrare dac? încas?rile lunare sunt mai mari decât salariul minim pe economie)."

De la: BalintSubiect:

Comisioane Cec Bank

Comentariu:

Nici contul nu are comision "ZERO comisioane de administrare Nu pl?tești comision nici pentru card, nici pentru conturile curente în lei, euro sau alte valute, nici pentru CEC app - serviciul de mobile banking"

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii

Deficitul bugetar, rezultat slab după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii