Rata inflației anuale a scăzut la doar 1,8% în Zona Euro în luna septembrie 2024, potrivit estimării timpurii (flash estimate) publicate de Eurostat.
Este o scădere importantă față de luna precedentă (-0,4 puncte procentuale) și o îmbunătățire considerabilă față de nivelul din aceeași lună a anului precedent (4,3%). De reținut, rata lunară a inflației a fost negativă (-0,1%).
Cu toate acestea, trecerea sub reperul de 2% considerat optim pentru o evoluție economică echilibrată s-a datorat în principal reducerii prețurilor la energie. Pe acest segment, cu impact pe toate celelalte componente ale coșului de consum, valoarea consemnată a fost de -6%, față de -3% în luna precedentă și +1,2% în iulie 2024.
Dacă se exclude energia din calcul, valoarea inflației a fost de 2,6% iar dacă se mai face abstracție și de mâncarea neprocesată sau de băuturi, alcool și tutun, se ajunge la 2,7%.
Bunurile industriale din afara sectorului energetic s-au scumpit cu doar 0,4% dar avansul serviciilor a fost cu un ordin de mărime mai consistent (+4%).
Pe țări membre ale Eurozonei, cele mai mari valori ale inflației s-au consemnat în Belgia (4,5%, în revenire de la 4,3% anterior, când se părea că se va coborî de la nivelul maxim de 5,4% atins în iunie și iulie), Olanda (în staționare la 3,3%), Estonia (3,2%), Grecia și Croația (cu câte 3%). La polul opus s-au situat Lituania (0,4%), Italia și Luxemburg (ambele cu 0,8%).
Cea mai mare economie a Zonei Euro, Germania, s-a situat (secondată de Austria) exact la nivelul mediu (1,8%), ușor peste Spania (1,7%) și Franța (1,5%). Aceste evoluții se vor vedea și în nivelul prețurilor de la noi, transmise prin schimburile comerciale și integrarea cu lanțurile de producție occidentale.
De reținut, însă, poziția Slovaciei (2,9%), a cărei industrie mai performantă este axată pe sectorul auro (precum în România), care a înregistrat o inflație semnificativ peste media ZE.
Nu există comentarii pentru această știre.
Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii
Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii