BANCI | Ultima Ora

Inflatia a scazut usor in mai, pana la 8,46% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-11 19:07

Cresterea preturilor de consum a încetinit în mai la 0,49%, comparativ cu 0,52% în luna anterioarã, iar rata anualã a inflatiei a ajuns la 8,46%, cele mai importante scumpiri fiind înregistrate de unele alimente si combustibili, potrivit Institutului National de Statisticã (INS), citat de Mediafax.

În luna aprilie, rata anualã a inflatiei s-a plasat la 8,62%, în apropierea nivelului maxim din ultimii doi ani, de 8,63%, atins în martie.

Preturile mãrfurilor alimentare au crescut în luna mai cu 0,53%, iar cele nealimentare si serviciile au avut majorãri apropiate de 0,47% si, respectiv, 0,45%, se aratã într-un comunicat al INS.

În cadrul grupei alimentelor, uleiul a continuat sã înregistreze un ritm înalt de crestere, avansul fiind de 5,22%.

Cel mai important avans, de 5,98%, a fost consemnat însã de fructele proaspete, iar cresteri de preturi de peste 5% au fost înregistrate si în cazul cartofilor, majorarea fiind de 5,31%.

În luna mai, pâinea s-a scumpit cu 0,33%, iar carnea, preparatele si conservele de carne cu 0,31%.

În acelasi timp, laptele s-a ieftinit cu 0,03%, iar brânza cu 0,75%.

Cea mai semnificativã ieftinire a fost înregistratã de ouã, ale cãror preturi au coborât cu 9,93%.

Dintre mãrfurile nealimentare, primul loc în topul scumpirilor este ocupat de combustibili ale cãror preturi au urcat cu 2,26%.

Produsele nealimentare care s-au ieftinit au fost medicamentele, preturile coborând cu 0,06%, si ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive, cu 0,25%.

În ceea ce priveste grupa serviciilor, preturile la telefonie au urcat cu 0,57%, iar la apã, canal si salubritate cu 0,42%. În aceastã grupã, nu au fost consemnate scãderi de preturi în luna mai.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii