Economia romaneasca a crescut anul trecut cu aproape 3%, fata de doar 0,7% in 2012, in ciuda faptului ca volumul de credite bancare pentru companii a scazut fata de anul precedent, an in care stocul de credite crescuse substantial.
Din comparatia stoc credite/crestere economica a celor doi ani, rezulta ca nu ar exista o legatura directa intre volumul de credite si avansul economic.
Mai multe credite pentru populatie in 2013
Stocul de credite pe care bancile le-au acordat populatiei a sporit in 2013 (pana in luna noiembrie) cu 1,6 miliarde lei, la un total de99,7 miliarde lei, pe cand finantarile pentru companii au scazut cu o jumatate de miliard de lei, la un total de 186,6 miliarde lei, arata datele BNR.
Asta dupa ce pe parcursul lui 2012, finantarile pentru companii au sporit cu nu mai putin de 6 miliarde de lei, iar cele pentru populatie cu 2,7 miliarde lei.
Pe parcursul ultimilor 5 ani de criza, din 1 ianuarie 2009 pana in noiembrie 2013, stocul de credite pentru populatie a crescut cu 17,6 miliarde lei. In acelasi timp, bancile si-au majorat volumele de finantari acordate companiilor mai mult decat dublu, respectiv cu 33,7 miliarde lei.
Daca ne uitam la domeniul de activitate al companiilor, vedem ca in 2012 au fost finantate in principal agricultura (volumul de finantari crescand de la 9,6 la 11 miliarde lei, inddustria, cu finantari in crestere de la 50,6 la 52 miliarde lei, administratia publica, cu un avans de la 14,2 la 16 miliarde lei, precum si serviciile, de la 73, 5 la 74,8 miliarde lei.
Anul trecut, stocul finantarilor pentru industrie a fost in scadere de la 52 la 51,4 miliarde lei, iar celelalte sectoare au stagnat mai degraba sau au fost in usoara scadere.
Valuta este de vina
Datele BNR arata ca reducerea volumelor de credite pentru firme a fost cauzata in principal de diminuarea finantarilor in valuta, care au consemnat o scadere anuala de peste 10% in noiembrie, fata de o scadere de doar 4% la persoanele fizice, in timp ce creditele in lei au crescut cu 2% pentru persoanele juridice si cu doar 0,7% pentru populatie.
Avansul creditarii in lei poate fi pusa si pe seama faptului ca dobanzile aferente creditelor in lei acordate de banci firmelor au scazut in medie cu 2,5 puncte in 2013, de la 10% cat erau la inceputul anului, la 7,5% in noiembrie.
Reducerea volumelor de credite in valuta nu are insa legatura cu costurile, intrucat dobanda la euro s-a mentinut aproape neschimbata anul trecut, in medie la 4,7%. Poate fi o consecinta a reducerii resurselor in valuta ale bancilor, a inaspririi conditiilor de creditare si a cererii mai scazute de credite din partea societatilor comerciale.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii