Indicele de dobândă LIBOR (London interbank offered rate) nu va mai fi stabilit de la Londra, urmând să fie preluat de NYSE Euronext, operatorul bursei de la New York, pentru suma simbolică de o liră sterlină, potrivit presei internaţionale, care citează surse apropiate discuţiilor.
Tranzacţia ar putea fi anunţată oficial încă de marţi, iar aspectele financiare ale înţelegerii nu sunt cunoscute în prezent, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei.
Sky News notează că NYSE Euronext va plăti suma simbolică de o liră.
Trezoreria Marii Britanii va face anunţul la Londra, potrivit Sky şi WSJ.
Indicele LIBOR, creat în anii ’80 pentru a ilustra costurile la care se împrumută băncile, a fost administrat până în prezent, prin firma BBA Libor Ltd., de British Bankers’ Association, organizaţie patronală cu seidul la Londra, ai cărei membri sunt unele dintre cele mai mari bănci din lume.
LIBOR, care influenţează instrumente financiare în valoare de mii de miliarde de dolari, inclusiv dobânzi la credite ipotecare, a devenit în ultimii ani subiect de scandal, după ce au fost dezvăluite tentative ale unor bănci de a manipula dobânzile în interes propriu.
Trei bănci – Barclays, Royal Bank of Scotland (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia) – au fost sancţionate de Washington şi Londra cu peste 1,5 miliarde lire sterline (2,2 miliarde de dolari) pentru implicarea în scandalul manipulării dobânzilor. Multe alte bănci sunt anchetate.
Autorităţile britanice caută un nou administrator pentru LIBOR începând de anul trecut, după ce au stabilit că dobânzile nu ar trebui influenţate de un grup de lobby al băncilor.
O sursă citată de WSJ susţine că, deşi LIBOR va fi administrat de la New York, indicele va fi în continuare reglementat din Marea Britanie.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii