Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte astazi cu privire la legea privind conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, initiata de acelasi tandem, Piperea/Zamfir, care a promovat si legea darii in plata.
Bancherul.ro va transmite in direct de la sediul Curtii decizia judecatorilor si declaratiile acestora.
Legea conversiei creditelor in CHF a fost contestata la Curtea Constitutionala de catre Guvernul Ciolos, care s-a plans ca legea s-ar aplica retroactiv, incalcand astfel regulile legislatiei nationale si directivelor europene.
Aceeasi critica a fost adusa de banci si legii darii in plata, respinsa insa de judecatori, care considera ca legea nu este retroactiva intrucat nu are efecte asupra derularii creditelor pana acum, ci doar pentru viitor, odata ce acestea vor fi renegociate sau date in plata, conform deciziilor instantelor de judecata. (vezi aici explicatiile Curtii la darea in plata)
In privinta legii conversiei, insa, situatia este diferita, intrucat legea prevede conversia creditelor la cursul din data acordarii, majoritatea in anii 2007-2008, ceea ce ar insemna, evident, o aplicare retroactiva, astfel ca o decizie a Curtii de validare a legii, respectiv de acceptare a caracterului retroactiv, ar fi in contradictie cu cea data in cazul legii darii in plata.
In schimb, Curtea Constitutionala ar putea aplica si la legea conversiei, cum a facut la legea darii in plata, acelasi principiu, al impreviziunii din Codul Civil, pentru a permite aplicarea legii si in cazul contractelor in curs de derulare.
“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro. (vezi aici detalii)
Numai ca, in cazul unei decizii asemanatoare cu cea a legii darii in plata, conversia creditelor in CHF la cursul istoric s-ar putea aplica, la fel ca dare in plata, doar de acum inainte, nu si pentru perioada scursa pana acum.
Ramane de vazut ce va decide Curtea si ce motivare va oferi.
Sentinta s-a amanat pentru 7 februarie
Curtea a decis astazi sa amane adoptarea unei sentinte pana in 7 februarie.
Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat ca amanarea este necesara pentru ca judecatorii sa aprofundeze suficient de bine cauza, astfel incat sa gaseasca si aici “acea formula magica”, ca in cazul darii in plata, adica impreviziunea.
Dorneanu a precizat ca decizia trebuie sa fie in consonanta cu cea privind legea darii in plata atat in privinta retroactivitatii cat si aplicarii impreviziunii.
“Am amanat pronuntarea pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie in consonanta cu analiza pe care am facut-o la legea darii in plata cu privire la retroactivitate si la impreviziune, daca se aplica sau nu si la legea conversiei”, a precizat Dorneanu.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii