Normele deontologice iti impun ca la o dezbatere pe o anumita tema, precum legea conversiei creditelor in franci elvetieni, sa ai la masa reprezentanti ai ambelor tabere, atat ai sustinatorilor legii, cat si pe cei care sunt impotriva acesteia.
Calitatea unei dezbateri este mult mai ridicata atunci cand ai si un analist impartial, obiectiv si cu o buna reputatie profesionala.
Niciuna dintre cele doua conditii pentru o emisiune televizata corecta (prezenta ambelor parti sau a unui analist obiectiv) nu au fost indeplinite intr-o emisiune de aseara (Editie Speciala, producatori Delia Nicola, George Tudor) de la Televiziunea Romana (TVR 1).
Au fost prezenti avocatul Gheorghe Piperea, autorul legii privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, la cursul istoric, din data acordarii, lege sustinuta in Parlament de deputatul PNL Daniel Zamfir, precum si Radu Soviani, fost realizator de emisiuni economice, in prezent blogger, cunoscut ca avand o disputa cu BNR, asadar departe de a fi obiectiv in problemele care privesc banca centrala si sistemul bancar.
Fireste ca Soviani s-a lansat in acuzatii evident lipsite de obiectivitate si corectitudine la adresa BNR, ajungand pana acolo incat sa-l faca mincinos pe guvernatorul BNR.
Moderatorul emisiunii, Mihai Constantin, s-a dovedit, la randul sau, un neprofesionist. El a precizat ca reprezentantii bancilor nu au dorit sa participe la emisiune, insa in acest caz ar fi avut datoria sa se informeze cu privire la opiniile bancilor si BNR in privinta temei dezbatute, opinii publice si usor de gasit, pe care sa le expuna in cadrul emisiunii, astfel incat aceasta sa capete aspectul unei dezbateri corecte, echilibrate, demne de o televiune nationala.
Nu s-a intamplat asta, iar Soviani a fost lasat sa lanseze lungi acuzatii nefondate la adresa BNR si a bancilor, unele fiind evident absurde si false, precum cea potrivit careia bancile ar fi facut speculatii valutare, asemanatoare cu cele din piata schimburilor valutare (Forex) atunci cand au acordat credite in CHF, intrucat ar fi cumparat CHF doar pentru o zi, pentru a acorda credite pe 30 de ani.
De altfel, aceasta acuzatie la adresa bancilor nu este noua, a fost folosita si de catre politicieni pentru a-si justifica promovarea legii conversiei, fiind respinsa atat de catre BNR, cat si de catre bancheri, acestia precizand ca bancile au fost obligate prin norme ale bancii nationale sa detina, la randul lor, finantari sau depozite in CHF pentru imprumuturile acordate in aceeasi moneda, astfel ca au suportat aceleasi riscuri valutare ca si clientii lor.
Evident ca moderatorul emisiunii a fost depasit de situatie, in lipsa informatiilor adecvate despre problema discutata, dar mai ales, ceea ce este mai grav, fara o documentare obiectiva a colegilor lui de la televiziunea nationala, in problema creditelor in franci elvetieni, care ar fi trebuit prezentata in cadrul emisiunii.
Este adevarat ca in emisiune a fost invitat, prin telefon, consilierul BNR, Adrian Vasilescu, care insa este prea batran pentru a mai putea face fata agresivitatii tinerilor din studioul TVR.
Este inacceptabil ca televiziunea nationala, finantata din bugetul public, adica din taxele platite de noi, care are niste cheltuieli si datorii imense tocmai din cauza faptului ca are foarte multi angajati, care din pacate produc niste emisiuni de slaba calitate si implicit de rating scazut, sa demonstreze o incompetenta atat de grosolana, in detrimentul serviciului public cu care este investita. (vezi aici inregistrarea emisiunii TVR)
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii