Am scris primul articol despre stirea eronata publicata de toata presa economica cu privire la ratingul Fitch concluzionand ca acesta ar fi putut avea doua cauze: standardul slab de calitate al unor publicatii si interesele subiective ale altora, care inevitabil conduc la incalcarea deontologiei profesionale.
Dar daca respectiva situatie poate avea circumstante atenuante, fiind vorba de o stire in termeni de specialitate si preluata de la agentii de presa (vezi aici detalii), pentru cazul de astazi e greu (sau prea usor) sa gasesti explicatii rezonabile.
Este vorba de un comentariu semnat de Cristian Hostiuc, seful Ziarului Financiar, cel mai pestigios ziar economic din Romania, care preia vechiul sofim al BNR si al bancilor in problema conversiei creditelor in franci elvetieni, potrivit caruia cei cu credite in lei sunt discriminati pentru ca au platit rate mai mari decat cei cu credite in franci.
Numai ca, dupa cum bine se stie de catre toata lumea, bancile au acordat inainte de criza, in special in anii 2007-2008, doar credite ipotecare in euro si franci elvetieni, intrucat cele in lei aveau dobanzi foarte mari. Doar foarte putina lume se califica atunci pentru un credit in lei, si chiar daca se califica, alegea creditul in euro, pentru ca era mai ieftin, de aceea este absurd sa faci o comparatie intre cei cu credite in CHF si cei cu credite in lei.
Sofismul este atat de grosolan (si evident necredibil) incat nici macar nu mentioneaza acest aspect: nu se arata cat de putini sunt cei care au luat credite in lei, din simplul motiv ca le-ar compromite falsul rationament.
De asemenea, ca orice manipulare, evita problema principala a creditelor in CHF, si anume supraindatorarea cauzata de deprecierea extrem de mare a monedei elvetiene, de peste 80% din 2007-2008 pana acum, comparativ cu doar 25% in cazul euro, ceea ce inseamna rate lunare la credite aproape duble pentru cei cu credite in CHF, care oricum fac parte (majoritatea lor, pentru ca exista si speculatori) din categoriile cu venituri mici si medii.
In aceste conditii, este de-a dreptul sfidator, ipocrit si cinic ca BNR si bancile sa vina cu acest fals argument impotriva conversiei in lei a creditelor in CHF.
Omeneste ar fi fost ca BNR si bancile sa admita, mai inainte de toate, problema supraindatorarii celor cu credite in CHF si sa gaseasca solutii pentru usurarea acestei poveri, dupa cum am aratat si aici.
Pacat ca acum, cand pana si BNR s-a consolat cu ideea conversiei, seful Ziarului Financiar a ajus sa-si insuseasca falsele argumente ale bancherilor si sa afirme ca “perceptia publica legata de pierderile suferite de cei cu credite in franci elvetieni este total eronata. Cel mai afectati sunt cei care au luat credite in lei si nu cei care au luat credite in franci elvetieni”. (vezi aici articolul) Sa facem atunci conversia in CHF a creditelor in lei?!
Pacat ca nu (mai) avem o presa economica independenta.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii