BANCI | Opinie

In ce hal a ajuns (ramas) presa economica (II)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-17 10:20

Am scris primul articol despre stirea eronata publicata de toata presa economica cu privire la ratingul Fitch concluzionand ca acesta ar fi putut avea doua cauze: standardul slab de calitate al unor publicatii si interesele subiective ale altora, care inevitabil conduc la incalcarea deontologiei profesionale.

Dar daca respectiva situatie poate avea circumstante atenuante, fiind vorba de o stire in termeni de specialitate si preluata de la agentii de presa (vezi aici detalii), pentru cazul de astazi e greu (sau prea usor) sa gasesti explicatii rezonabile.

Este vorba de un comentariu semnat de Cristian Hostiuc, seful Ziarului Financiar, cel mai pestigios ziar economic din Romania, care preia vechiul sofim al BNR si al bancilor in problema conversiei creditelor in franci elvetieni, potrivit caruia cei cu credite in lei sunt discriminati pentru ca au platit rate mai mari decat cei cu credite in franci.

Numai ca, dupa cum bine se stie de catre toata lumea, bancile au acordat inainte de criza, in special in anii 2007-2008, doar credite ipotecare in euro si franci elvetieni, intrucat cele in lei aveau dobanzi foarte mari. Doar foarte putina lume se califica atunci pentru un credit in lei, si chiar daca se califica, alegea creditul in euro, pentru ca era mai ieftin, de aceea este absurd sa faci o comparatie intre cei cu credite in CHF si cei cu credite in lei.

Sofismul este atat de grosolan (si evident necredibil) incat nici macar nu mentioneaza acest aspect: nu se arata cat de putini sunt cei care au luat credite in lei, din simplul motiv ca le-ar compromite falsul rationament.

De asemenea, ca orice manipulare, evita problema principala a creditelor in CHF, si anume supraindatorarea cauzata de deprecierea extrem de mare a monedei elvetiene, de peste 80% din 2007-2008 pana acum, comparativ cu doar 25% in cazul euro, ceea ce inseamna rate lunare la credite aproape duble pentru cei cu credite in CHF, care oricum fac parte (majoritatea lor, pentru ca exista si speculatori) din categoriile cu venituri mici si medii.

In aceste conditii, este de-a dreptul sfidator, ipocrit si cinic ca BNR si bancile sa vina cu acest fals argument impotriva conversiei in lei a creditelor in CHF.

Omeneste ar fi fost ca BNR si bancile sa admita, mai inainte de toate, problema supraindatorarii celor cu credite in CHF si sa gaseasca solutii pentru usurarea acestei poveri, dupa cum am aratat si aici.

Pacat ca acum, cand pana si BNR s-a consolat cu ideea conversiei, seful Ziarului Financiar a ajus sa-si insuseasca falsele argumente ale bancherilor si sa afirme ca “perceptia publica legata de pierderile suferite de cei cu credite in franci elvetieni este total eronata. Cel mai afectati sunt cei care au luat credite in lei si nu cei care au luat credite in franci elvetieni”. (vezi aici articolul) Sa facem atunci conversia in CHF a creditelor in lei?!

Pacat ca nu (mai) avem o presa economica independenta.

Taguri: credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  

Comentarii

cornel
39,6% credite in lei la final 2008!!!
La finalul anului 2008: - total: 4.139.250 debitori persoane fizice (pf); 96,726 miliarde lei credite pf. - instituţiile de credit deţineau în bilanţ 757.465 de credite în euro acordate persoanelor fizice. Aceste credite erau acordate unui număr de 646.218 de persoane fizice şi totalizau aprox. 46 miliarde de lei =47% din total. - În ceea ce privește creditele acordate în lei, la finalul anului 2008 se regăseau în bilanțul instituțiilor de credit 6.013.411 credite, acordate unui număr de 3.808.537 de persoane fizice şi totalizând 38,3 miliarde de lei = 39,6% din total. La sfârşitul lunii iulie 2016: - în bilanţul băncilor erau 395.335 de credite în euro acordate persoanelor fizice, deţinute de un număr de 363.720 debitori şi care totalizau 43,2 miliarde lei. - în bilanţul băncilor se regăseau 5.020.581 de credite în lei acordate persoanelor fizice, deţinute de un număr de 3.210.900 de debitori şi care totalizau 59,5 miliarde lei.

cornel
Supraindatorare la modul general? Imposibil!!!
Supraindatorare inseamna indatorare peste poate, adica insolventa personala! Categoric, exista familii la care dupa plata ratei le raman doar 300-400 lei pe luna de persoana pentru traiul zilnic. Dar cei care raman cu peste 500 EUR de persoana pot fi numiti supraindatorati? Iar supraindatorare exista si la euro si la lei, independent de vointa celui imprumutat.

marius
bai cornel
In articol se vorbea de credite imobiliare sau ipotecare nu de toate felurile de credite.Nu mai amesteca merele cu perele numai sa-ti iasa tie socoteala!!!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii